Het vliegdekschip USS Ronald Reagan, eergisteren in de Filipijnenzee
NOS NieuwsAangepast

Amerikaans vliegtuig neergestort bij Filipijnen, drie vermisten

Een Amerikaans vliegtuig met elf mensen aan boord is neergestort in de Stille Oceaan, ten oosten van de Filipijnen. Het toestel was op weg naar het vliegdekschip USS Ronald Reagan. Vanaf dat schip is een reddingsactie gestart.

De Amerikaanse marine deelt mee dat acht mensen uit zee zijn gehaald en dat hun toestand goed is. De drie overigen worden vermist. Het ongeluk gebeurde gisteravond.

Het vliegtuig deed mee aan een oefening in de Filipijnenzee. Het gaat om een C-2 Greyhound, een propellervliegtuig dat gebruikt wordt om personen, post en goederen van het vasteland naar vliegdekschepen te brengen. Dergelijke toestellen zijn vijftig jaar oud en en stonden al op het punt om te worden vervangen.

Eerdere ongelukken

De USS Ronald Reagan is onderdeel van de Amerikaanse Zevende Vloot. Daarbij zijn dit jaar al twee ernstige ongelukken gebeurd, met 17 doden. De ongelukken hebben geleid tot het ontslag van de commandant van de Zevende Vloot en zeven andere hoge officieren.

In augustus was er bij Singapore een botsing tussen de kruiser USS John S. McCain en een olietanker, waarbij tien Amerikanen om het leven kwamen. Zeven doden vielen in juni, toen de USS Fitzgerald bij Japan op een containerschip botste.

De marineleiding vond dat beide botsingen vermeden hadden kunnen worden. De ongelukken werden geweten aan onoplettendheid van de bemanning en de commandanten. Behalve de ontslagen die volgden, zijn de eisen aan boord van vliegdekschepen verscherpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl