Het team van 't Knooppunt 't Knooppunt

't Knooppunt neemt tot en met zaterdag deel aan de eliteronde van de UEFA Futsal Cup, de Champions League van het zaalvoetbal. En dat hadden de Amsterdamse amateurs nooit durven dromen. Jamal El Ghannouti, recordinternational van Oranje, maakt deel uit van de succesformatie uit de Pijp.

't Knooppunt bij de laatste zestien, hoe bijzonder is dat?

"Zeer bijzonder, ook omdat 't Knooppunt nog nooit Europees heeft gespeeld. Het is in de geschiedenis van het Nederlandse zaalvoetbal nog maar één of twee keer voorgekomen dat een club bij de laatste zestien zit. Vergelijk het maar met Ajax, PSV of Feyenoord dat de kwartfinales in de Champions League haalt. Dat is al tijden niet meer gebeurd. We hebben een voorronde en de poulefase moeten overleven. Echt uitzonderlijk dat we daarin zijn geslaagd."

En nu volgt de komende dagen dus de beloning in Italië, met drie duels.

"We treffen achtereenvolgens FC Barcelona, Pescara en Ekonomac Kragujevac, de kampioenen van Spanje, Italië en Servië. Barcelona hoort bij de wereldtop, met veel Spaanse internationals en Brazilianen. We hebben niet de illusie dat we eerste worden in de groep, maar we willen wel onze huid zo duur mogelijk verkopen. Hier hebben we keihard voor gewerkt."

Waarom is een stunt vrijwel onmogelijk?

"Omdat wij als enige amateurs zijn. Dat betekent dat wij twee keer per week trainen en op vrijdag wedstrijden spelen. De concurrentie traint soms twee keer per dag. En clubs als Barcelona spelen wekelijks zware competitieduels. Met alle respect, maar wij weten soms op voorhand al dat we gaan winnen. Zo groot zijn de verschillen in Nederland."

Waarom komt professioneel zaalvoetbal in ons land maar niet van de grond?

"Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat het eerst een boost moet krijgen, kijk naar het vrouwenvoetbal. De KNVB en de profclubs zullen er vol voor moeten gaan, maar dat vraagt een enorme financiële en organisatorische aanpassing. Als het in andere landen wel mogelijk is, dan zou het hier toch ook moeten kunnen?"

Bekende (ex-)voetballers als Hakim Ziyech, Richard Witschge en Khalid Boulahrouz wensen jullie in videoboodschappen succes. Een extra motivatie?

"Ja, dat doet ons heel veel. Hopelijk helpt het mee om het Nederlandse zaalvoetbal wat meer onder de aandacht te brengen, want het is een passie van velen. We gaan er hier iets moois van proberen te maken."

Programma Eliteronde

FC Barcelona (Spanje)'t Knooppunt17.30 uur, woensdag
Pescara (Italië)'t Knooppunt20.30 uur, donderdag
't KnooppuntEkonomac Kragujevac (Servië)17.30 uur, zaterdag

STER reclame