Badmeesters voelen zich verantwoordelijker na verdrinking Syrisch meisje

Aangepast
ANP
Geschreven door
Jet Mok
redacteur Buitenland

"We springen straks één voor één het water in. Springen, dus niet duiken!" Dennis Mooiweer is badmeester in zwembad De Slag in Hardenberg. Vandaag heeft hij kinderen onder zijn hoede die opgaan voor hun B-diploma. "Als je in het water ligt, zwem je naar het vlot toe en dan ga je eronderdoor." Mooiweer loopt richting het vlot, terwijl de kinderen kort na elkaar het water in plonzen.

De verdrinking van het 9-jarige Syrische meisje Salam na schoolzwemmen in september 2015 en de veroordeling van drie badmeesters heeft scholen en zwembaden op scherp gezet.

Badmeesters voelen zich sinds het dodelijke ongeval verantwoordelijker. Ze hebben sindsdien ook meer stress. Dat blijkt uit een enquête gehouden onder duizend badmeesters door de Vereniging Sport en Gemeenten. De resultaten van het onderzoek worden vandaag en morgen besproken op een congres waar veiligheid in het zwembad op de agenda staat.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Badmeester ONL

Na de verdrinking van Salam voelt 69 procent zich meer verantwoordelijk, 40 procent ervaart hierna meer werkstress, 9 procent heeft meer last van stress en 9 procent heeft hierdoor minder werkplezier. Badmeesters zeggen dat ze na de verdrinking alerter langs het zwembad staan. Ook grijpt de helft sneller preventief in.

In 42 procent van de zwembaden heeft de werkgever geen aandacht aan het ongeval besteed. Dat moet anders, zegt André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten. Hij wil dat alle zwembaden voortaan melding doen van ongevallen. Dat kan door een meldcode op te stellen.

"Het was altijd al een verantwoordelijk beroep", zegt badmeester Mooiweer bedachtzaam. "Je leert kinderen zwemmen en het grootste risico is, helaas, dat ze verdrinken. Daar ben ik me bewust van."

Nadat Salam tijdens schoolzwemmen verdronken was, namen de medewerkers van zwembad De Slag wel alle procedures nog een keer extra door. "We vroegen ons af: waar moeten we extra op letten, waar kan het misgaan?" In het zwembad De Slag komen veel mensen die geen Nederlands spreken. Een paar maanden geleden opende een asielzoekerscentrum in de buurt.

"We zijn toen meteen met elkaar om tafel gegaan, om te zorgen dat deze mensen weten wat de regels zijn in ons zwembad", vertelt Mooiweer. "Op onze balie bij de ingang ligt nu een lijst met achttien pictogrammen, waarmee we uitleggen dat je geen schoenen aan mag als je bij het water bent. En glas mag ook niet mee naar binnen."

Een ​plaatje van een kind zonder vleugeltjes dat verdrinkt, begrijpt iedereen, ook als je geen Nederlands spreekt.

Badmeester Dennis Mooiweer

Het belangrijkste pictogram is het plaatje waarop een moeder staat met haar kind. Het meisje heeft vleugeltjes om haar armen. "Daarnaast zie je een plaatje van een kind zónder vleugeltjes, zij verdrinkt. Dat begrijpt iedereen, ook als je geen Nederlands spreekt."

STER Reclame