Oumar Niasse
NOS VoetbalAangepast

'Schwalbepanel' wil fopduik in Premier League bestraffen

Voor het eerst wordt in de Premier League een speler op basis van videobeelden mogelijk geschorst voor een schwalbe. Everton-aanvaller Oumar Niasse wordt aangeklaagd na zijn fopduik van zaterdag in het duel met Crystal Palace (2-2).

De 27-jarige Senegalees versierde al vroeg in de wedstrijd een strafschop. Niasse liet zich tussen twee spelers in vallen, zonder dat hij werd geraakt. Een deze zomer opgericht arbitragepanel kwam daarop in actie. Dit panel bestaat uit een oud-scheidsrechter, oud-trainer en oud-speler. Zij oordeelden unaniem dat Niasse een straf verdient wegens het misleiden van de arbiter.

Tuchtcommissie

Dit seizoen stelde de Engelse voetbalbond FA in dat spelers op basis van videobeelden geschorst kunnen worden voor voor 'simulatie', zoals een fopduik of het 'aansmeren' van een rode kaart bij een tegenstander.

Shaun Miller van Charlisle United (League Two) werd in oktober de eerste speler in Engeland die geschorst werd voor een schwalbe.

Overigens wijzen Niasse en Everton de aanklacht af. Dat betekent dat de aanvaller binnenkort voor de tuchtcommissie mag verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl