Oosterhuis zwakt zijn woorden af

tijd van publicatie Aangepast

De theoloog Huub Oosterhuis heeft zijn opmerkingen over de gecensureerde kersttoespraak van koningin Beatrix afgezwakt. Gisteren zei hij dat hij er zeker van was dat de koningin zwaar wordt gecensureerd.

In een verklaring zegt Oosterhuis, een vertrouweling van Beatrix, dat de koningin dat nooit heeft gezegd of gesuggereerd, maar dat het zijn eigen interpretatie en beleving is.

Hij blijft de indruk houden dat de koningin in haar bezorgdheid over het maatschappelijke en politieke klimaat in Nederland veel verder had willen gaan dan ze in haar toespraken deed.

Complete verklaring van Oosterhuis:

In de uitzending van Blauw Bloed van zaterdag 19 februari heb ik (Huub Oosterhuis) gezegd dat de kersttoespraak van de koningin 'zwaar gecensureerd' is. Bij de opening van centrum De Nieuwe Liefde, op 11 februari jl., heb ik de koningin welkom geheten om wat zij uitdraagt: 'om haar behoedzame maar zeer herkenbare pleidooi voor bezinning, tolerantie, wederzijds respect en solidariteit'. Het is mij opgevallen dat haar kersttoespraak van 2010 op dat punt veel minder uitgesproken was, dan bijvoorbeeld haar kersttoespraak van 2007. Ik heb dat censuur genoemd. Natuurlijk heeft Koningin Beatrix dat niet zo gezegd of gesuggereerd; het is mijn persoonlijke interpretatie en beleving. Ik denk dat ik daarin niet alleen sta en dat velen met mij van mening zijn, dat de krampachtigheid van het huidige gedoogbeleid op vele wijzen doorwerkt. De oproep tot verdraagzaamheid en solidariteit uit de kersttoespraak van 2007, was voor Geert Wilders aanleiding de koningin 'als een haas uit de regering' te willen zetten. Dat dezelfde Geert Wilders zich al jaren 'ongecensureerd' het recht toe-eigent een miljoen Nederlandse moslims te beledigen en te provoceren, vind ik beschamend en onverdraaglijk. De Nieuwe Liefde is onder meer opgericht om het pleidooi van velen voor meer wederzijds respect en solidariteit vorm en inhoud te geven. Wij zien dat als een opdracht.

STER reclame