Marijn Dorrestijn

In Duitsland zijn in alle vroegte zes asielzoekers uit Syrië opgepakt van wie wordt vermoed dat ze een aanslag wilden plegen. Volgens de Duitse krant Die Welt hebben vluchtelingen de mannen herkend als aanhangers van Islamitische Staat en aangegeven bij de politie.

Hoewel de plannen nog niet afgerond waren, zou het gaan om een "openbaar doelwit" dat ze met wapens of explosieven wilden aanvallen. Duitse media melden dat het doelwit van de verdachten de kerstmarkt in Essen was, maar het openbaar ministerie wil dat niet bevestigen.

Valse identiteit

Vier verdachten zouden in december 2014 als asielzoeker naar Duitsland gekomen zijn, de twee anderen in september 2015. Ze zouden een valse identiteit hebben gebruikt. Uit onderzoek van de politie bleek dat de mannen geradicaliseerd waren en samen in een netwerk zaten.

De verdachten zijn tussen de 20 en 28 jaar oud. De politie doorzocht hun huizen in Kassel, Hannover, Essen en Leipzig en nam telefoons, laptops en documenten in beslag.

De inlichtingendiensten in Duitsland krijgen geregeld berichten over de aanwezigheid van terroristen tussen vluchtelingen uit Irak en Syrië. Vaak wordt er geen bewijs gevonden, of blijkt er sprake te zijn van een valse beschuldiging.

STER reclame