De gevluchte vice-president Mnangagwa
NOS Nieuws

Ontslagen vice-president: Mugabe moet direct opstappen

De voormalige vice-president Mnangagwa van Zimbabwe heeft gesproken met president Mugabe, tegen wie een afzettingsprocedure in gang wordt gezet. Mugabe blijft weigeren af te treden na de militaire machtsovername van vorige week. Mnangagwa roept de president op om te luisteren naar het volk en direct te vertrekken.

Mnangagwa werd twee weken geleden ontslagen en het leger schuift hem nu naar voren als opvolger van Mugabe. De oud-vice-president zegt dat beveiligers hem na zijn ontslag waarschuwden dat hij gearresteerd zou worden en op het politiebureau zou worden gedood. Daarom vluchtte Mnangagwa zo snel mogelijk naar het buitenland, waar hij nu nog steeds is.

Volgens Mnangagwa heeft Mugabe hem uitgenodigd om terug te keren naar Zimbabwe, maar hij wil pas terugkeren als zijn veiligheid is gegarandeerd. De politicus laat weten wel uit te kijken naar een snelle terugkeer en wil meehelpen met de wederopbouw van de economie.

Niet negeren

Het ontslag van de vice-president op 6 november en de geruchten dat Mugabes vrouw Grace hem zou opvolgen, leidden tot de staatsgreep van vorige week. In de dagen daarna zegde Mugabes partij ZANU-PF het vertrouwen in hem op.

In het weekend werd gedemonstreerd tegen de president die sinds 1980 aan de macht is. Volgens Mnangagwa hebben de Zimbabwanen daarmee duidelijk gemaakt dat ze geen vertrouwen meer hebben in Mugabe en kan de president dat niet negeren.

Mnangagwa wil dat de afzettingsprocedure tegen Mugabe doorgaat, ongeacht het verloop van de gesprekken tussen hem en Mugabe.

Motie van wantrouwen

Vandaag stemt het parlement over een motie van wantrouwen tegen Mugabe. Als die wordt aangenomen, wordt de afzettingsprocedure in gang gezet.

Een speciale parlementscommissie kan op woensdag een resolutie opstellen. Als twee derde van het parlement die steunt, kan Mugabe uit zijn functie worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl