Zimbabwanen kijken naar de tv-toespraak van Mugabe
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 21/11: onzekere toekomst voor Mugabe en de wet-Hillen

Goedemorgen! Het Zimbabwaanse parlement begint vandaag de afzettingsprocedure van president Mugabe. In Den Haag is een debat over de 'aflosboete'. Of het debat ook tot een einde komt, is nog de vraag: twee Kamerleden willen met het aanvragen van heel veel spreektijd voorkomen dat de wet-Hillen wordt afgeschaft.

Het wordt bewolkt en op veel plaatsen gaat het regenen. De temperatuur loopt op naar 11 tot 13 graden en er waait een matige zuidwestenwind.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Zimbabwe wordt vandaag een begin gemaakt met het afzetten van president Mugabe. Een begin, want de procedure kan dagen of zelfs weken duren.

• Vandaag komt de eis tegen de NS en enkele ex-bestuurders. Het OM verdenkt ze van valsheid in geschrifte, omkoping en schending van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

• In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de wet-Hillen. Volgens het regeerakkoord moet de wet worden afgeschaft, maar de oppositie spreekt van een 'aflosboete' (lees hier hoe dat precies zit). Kamerleden van 50Plus en de PVV hebben aangekondigd dat ze het debat gaan frustreren door tientallen uren spreektijd aan te vragen.

• En in Marokko staan de leiders van de protestbeweging van de Rif (Noord-Marokko) voor de rechter. Of het proces doorgaat is de vraag, het is al een paar keer uitgesteld. Riffijnen demonstreren al ongeveer een jaar voor meer banen en minder corruptie.

Wat heb je gemist?

Twee prominente Amerikaanse journalisten worden beschuldigd van seksueel wangedrag. Het gaat om Witte Huis-verslaggever Thrush van The New York Times en Charlie Rose, die bij een publieke omroep een interviewprogramma heeft en bij CBS een ochtendshow presenteert.

De 75-jarige Rose wordt door acht vrouwen van 21 tot 37 jaar beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding. Dat zou hebben plaatsgevonden vanaf eind jaren 90 tot in elk geval 2011. Hij zou naakt hebben rondgelopen in hun bijzijn, hun borsten en billen hebben vastgepakt en de vrouwen in hun kruis hebben gegrepen. Zijn programma's zijn stilgelegd. Ook Thrush is door zijn werkgever geschorst.

Ander nieuws uit de nacht:

Stromend water op Mars lijkt zand: de NASA dacht in 2015 stromend water te hebben gevonden op de rode planeet. Nu lijkt het echter te gaan om zand.

GroenLinks, SP en PvdA: farmaceutische industrie aanpakken: drie linkse partijen willen onder meer een verbod op sponsoring van patiëntenverenigingen door de farmacie.

VN-chef stelt onderzoek in naar slavenhandel in Libië: CNN liet vorige week een verslag zien, waarin beelden worden getoond van slavenhandel. Er werd zo'n 400 dollar per man betaald.

Eerder werd gedacht dat onder meer deze strepen op Mars door stromend water zijn gevormd

En dan nog dit:

De Belgische tv-show Sorry voor Alles heeft in New York een Emmy gewonnen voor entertainment. Het programma, dat ook in Nederland wordt uitgezonden, volgt een maand lang mensen met een verborgen camera, terwijl ze niets door hebben. Pas in de studio wordt alles opgebiecht.

Kamiel de Bruyne is bedenker van het programma. Voor de camera van een Belgische nieuwssite legt hij uit hoe hij op het idee van de show kwam:

Op het 45e International Emmy Awards Gala waren ook Nederlandse genomineerden: de Engelstalige miniserie Tokyo Trial van regisseur Pieter Verhoeff en de documentaire Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl