Gabriel Jesus en Kevin De Bruyne
NOS VoetbalAangepast

Alom lof voor niet te stoppen Manchester City

Als een onstuitbare stoomwals dendert Manchester City over de nationale en internationale voetbalvelden. Op 21 augustus moesten The Citizens nog een gelijkspel toestaan aan het Everton van (toen nog) Ronald Koeman, maar sindsdien werden er louter overwinningen bijgeschreven.

Ook Feyenoord, vanavond te gast in het Etihad Stadium, moest eraan geloven: bij de rentree op het Champions League-podium, na vijftien jaar absentie, kregen de Rotterdammers in de Kuip met 4-0 om de oren.

Manchester City-spits Sergio Agüero legt Feyenoorder Eric Botteghin in de luren

De City-teller staat inmiddels op zestien zeges op rij in alle competities. Dankzij die reeks weet Manchester City zich al na vier wedstrijden zeker van de volgende ronde in de Champions League - net als Paris Saint-Germain, Bayern München en Tottenham Hotspur overigens - en staat de ploeg een straatlengte voor in de Engelse competitie.

Feest

Slechts één keer eerder had een ploeg na twaalf speelronden al 34 punten verzameld in de Premier League: toevalligerwijs ook Manchester City, in de jaargang 2011/2012 onder Roberto Mancini. De Italiaanse coach kon destijds aan het einde van de rit de kampioensbeker omhoog houden.

En daar is zijn collega Pep Guardiola nu uiteraard ook op uit. Want daar ontbrak het vorig seizoen in zijn eerste Engelse jaar aan: prijzen. En dat was de Catalaan niet gewend. Bij Barcelona (2008-2012) en Bayern München (2013-2016) viel altijd wel een groot feest te vieren, was het niet vanwege een landstitel of bekersucces dan wel omdat de Champions League werd gewonnen.

Manchester City-manager Pep Guardiola

De kenners zijn er inmiddels van overtuigd dat het heel binnenkort ook met de Citizens gaat lukken. "Ik zie niet in welke ploeg in staat zal zijn Manchester City te stoppen", nam voormalig Arsenal-speler Martin Keown vast een voorschotje bij de BBC. "Guardiola is een winnaar die vorig jaar niks won. Daarom wil hij nu alles winnen."

Lust voor het oog

Collega-analyticus Garth Crooks, die in het verleden naam maakte als aanvaller van Stoke City en Tottenham Hotspur, is eveneens onder de indruk. Hij zag de koploper zaterdag met 2-0 winnen bij Leicester City. "Die uitslag deed geen recht aan het voetbal dat Manchester City liet zien. Het voetbal dat zij spelen, behoort tot het beste uit de geschiedenis van de Premier League."

Gabriel Jesus zet City op aangeven van David Silva op voorsprong tegen Leicester

Claude Puel, de Franse manager van Leicester, wist na de kansloze nederlaag ook genoeg: "Dit is de beste ploeg van Europa." Want onder Guardiola wint Manchester City niet alleen week in week uit, het vertoonde spel is ook nog eens een lust voor het oog.

Bij de topploegen is die tijd misschien al een beetje voorbij, maar denkend aan Engels voetbal schiet toch als eerste gepassioneerd geschoffel en een ongebreidelde werklust door het hoofd. Bij City voert echter schoonheid de boventoon. Het spel is offensief, creatief, snel, dominant. En ook uiterst effectief, gezien de veertig competitietreffers en de twaalf goals in de Champions League.

Maker én aangever

Met dank vooral aan Kevin De Bruyne. De aanvallende middenvelder behoort wekelijks tot de uitblinkers. Crooks: "Als ik niet pas in mei maar nu al mijn speler van het seizoen zou moeten aanwijzen, zou ik onmiddellijk De Bruyne noemen. En ik denk niet dat er iemand te vinden is die het daar niet mee eens kan zijn. Wat hij laat zien, is gewoon kunst."

Kevin De Bruyne blinkt vrijwel wekelijks uit bij Manchester City

De 26-jarige Belg, bezig aan zijn derde seizoen bij Manchester City, kwam tot nu toe in 76 Premier League-wedstrijden in actie en was, zo is becijferd, in die duels betrokken bij vijftig doelpunten: zestien als maker, de rest als aangever. Er is in de historie van de Premier League geen middenvelder geweest die sneller op dat totaal is gekomen.

Maar, zoals Crooks al liet doorschemeren: de maand waarin de voetbalprijzen verdeeld worden, ligt nog ver in het verschiet. Ook aanvoerder Vincent Kompany, tegen Leicester na tweeënhalve maand blessureleed weer terug in de ploeg, realiseert zich dat terdege. "Het is buitengewoon wat wij nu presteren, maar we krijgen er geen zilverwerk voor."

Manchester City-captain Vincent Kompany eindelijk weer in actie

De Belgische centrale verdediger herinnert zich nog het goede spel van vorig seizoen. Een tastbare beloning bleef echter uit (derde in de competitie, halve finales FA Cup en tweede ronde Champions League). "Daarom moeten we nu alle euforie aan de kant schuiven en ons steeds weer focussen op de komende wedstrijd. Op het veld moet het gebeuren."

De boodschap lijkt duidelijk: Feyenoord, de volgende tegenstander op de lijst, kan z'n borst natmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl