Prins Bernhard van Oranje ANP

De Amsterdamse gemeenteraad wil grote vastgoedbazen in Amsterdam, onder wie prins Bernhard, horen over de invloed van beleggers op de huizenmarkt in de hoofdstad. In de Amsterdamse politiek heerst bezorgdheid over de tendens dat een kleine groep beleggers steeds meer vastgoed in handen krijgt, waardoor de prijzen op de huizenmarkt worden opgedreven.

Prins Bernhard van Oranje, een zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en dus ook een neef van de koning, speelt een prominente rol op die huizenmarkt, met 349 Amsterdamse adressen in zijn vastgoedportefeuille.

Hoorzitting

Op initiatief van de PvdA-fractie komt er een hoorzitting, waar investeerders, politici en deskundigen tegenover de gemeenteraad een beeld moeten schetsen van de situatie op de huizenmarkt.

"Nodig om nu snel alles uit de kast te halen om beleggers te weren die huizen opkopen en prijzen opdrijven", liet PvdA-fractievoorzitter Moorman weten via Twitter. "Prins Bernhard ook welkom om uitleg te geven hierover. "

Volgens Moorman verdringen de beleggers op de woningmarkt de starters, die de hoge huizenprijzen niet kunnen opbrengen.

Moraliteit

Moorman liet zich op Twitter kritisch uit over de rol van Bernhard: ze noemde het " ... pijnlijk duidelijk dat wie veel bezit, meer ontvangt en wie weinig heeft steeds minder krijgt. Dat zelfs een prins dit doodnormaal vindt. Moraliteit ver te zoeken."

Pinnacle Beleggingen BV, het bedrijf waarin de prins met andere zakenpartners actief is, heeft nog niet gereageerd op de vraag van de NOS of prins Bernhard van plan is deel te nemen aan de hoorzitting.

STER reclame