NOS NieuwsAangepast

Familie Henriquez vindt eis 'totaal verkeerd signaal'

'Als het OM niet ziet wat iedereen ziet, dan hebben ze problemen met hun ogen'

De familie van Mitch Henriquez is ontzet en ontstemd over de eis die het Openbaar Ministerie vandaag heeft uitgesproken tegen twee agenten die in 2015 betrokken waren bij de dood van de Arubaan.

De familie vindt dat het OM een "totaal verkeerd signaal" afgeeft met zijn eis van een schuldigverklaring voor mishandeling zonder oplegging van een straf. Het OM vindt bestraffing niet nodig, omdat de zaak al een grote impact op de agenten heeft gehad en zij door hun werkgever zijn berispt.

Nekklem

Het OM oordeelde dat de agenten bij de aanhouding van Henriquez, in een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark, buitenproportioneel geweld hebben gebruikt. Een van de agenten gebruikte ten onrechte een nekklem om Henriquez in bedwang te houden. De ander sloeg hem met de vuisten in het gezicht en besproeide hem met pepperspray.

De familie vindt dat dat gevolgen moet hebben. Ze zegt in een verklaring op de website van haar advocaat dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bij herhaling heeft geoordeeld dat een strafrechter zware geweldsdelicten niet onbestraft mag laten.

De familie Henriquez en hun advocaat Richard Korver

De familie blijft erbij dat de dood van Mitch Henriquez is veroorzaakt door grof geweld van de kant van de politie. Drie deskundigen achtten dat niet aannemelijk en het OM evenmin. Om die reden kan dood door schuld of mishandeling met de dood tot gevolg, niet worden bewezen, zei het OM vandaag.

Een deel van de nabestaanden van de familie Henriquez verliet donderdag uit protest de rechtszaal, omdat het geen eerlijk proces zou zijn. Een aantal van hen zal bij de uitspraak wel in de rechtszaal zijn.

Familie en advocaten Henriquez lopen weg uit 'spookproces'

Politiechef Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag vertrouwt erop dat het OM een zorgvuldige afweging heeft gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl