Tenniswereld is 'in shock' na overlijden Novotná

Aangepast
Getty Images

Het overlijden van Jana Novotná is als een bom ingeslagen in de tenniswereld. Alleen intimi als haar vroegere coach Betty Stöve wisten dat de Wimbledonkampioene van 1998 al geruime tijd tegen kanker vocht, maar dat was bij de buitenwacht niet bekend.

"Ik ben echt in shock", zegt Kristie Boogert, die in 1996 samen met Novotná haar eerste van drie WTA-titels in het damesdubbelspel veroverde. "Dit zag ik in de verste verte niet aankomen. Ik wist niet dat ze ziek was."

Stöve wil niet uitgebreid reageren op het overlijden van haar voormalige pupil en houdt het bij een korte reactie. "Ze heeft drie jaar hard gevochten en is veel te vroeg van ons heengegaan. Het was een harde werkster en een van de laatste speelsters die het net opzocht. We zullen haar missen. Ik blijf me onze prachtige tijden samen herinneren."

Betty Stöve en Jana Novotná vorig jaar samen op Wimbledon Betty Stöve

De Nederlandse heeft Novotná een jaar gecoacht en daarna nam Hana Mandlíková het over. Ze bleef wel op de achtergrond betrokken bij de carrière van de Tsjechische, ook toen ze Boogert onder haar hoede had.

Tenniswereld verbijsterd

Internationaal stromen de reacties op het overlijden van Novotná ook binnen. Van Martina Navrátilová tot Pat Cash. Allemaal zijn ze verbijsterd.

Martina Navratilova
@Martina
The tennis world is so sad about the passing of Jana Novotna...I am gutted and beyond words- Jana was a true friend and an amazing woman...
12 maanden geleden
Chris Evert
@ChrissieEvert
A sad loss to the tennis world, but a devastating loss to those of us who shared a deep friendship with her...a woman with integrity and honor. RIP Jana.
12 maanden geleden
Pam Shriver
@PHShriver
@WTA Jana was as kind as she was athletic, as smart as she was competive. I can’t believe she is gone this soon. Her smile lives forever young.
12 maanden geleden
Pat Cash
@TheRealPatCash
So sad to hear that fellow Wimbledon champ Jana Novotna has passed. A sweeter nicer and more talented athlete you would never meet. 😔
12 maanden geleden

Dankzij Stöve trainde Boogert af en toe met Novotná in het Belgische Schoten. De twee speelden twee keer tegen elkaar (beiden wonnen een keer), maar vormden ook drie keer een duo. Bij het eerste toernooi, in 1996 in Parijs, pakten ze zelfs de titel.

"Ik kon van dichtbij zien hoe een wereldtopper denkt en handelt", zegt Boogert. "Daar heb ik de rest van mijn carrière profijt van gehad. Wanneer ze op safe speelde, wanneer ze op haar eigen kracht vertrouwde, wanneer ze welke service toepaste. Ik keek sowieso vol belangstelling naar haar, omdat ze net als ik een aanvallende speelstijl had."

Novotna en Wimbledon

Met Novotná won ze in Parijs in de finale van Nathalie Tauziat. De Française was twee jaar later ook Novotná's tegenstandster toen ze op Wimbledon haar enige grandslamtitel in het enkelspel won, nadat ze de finales van 1993 en 1997 had verloren.

"Iedereen denkt bij Novotná aan die huilbui op de schouders van de hertogin van Kent in 1993. Alsof ze altijd bezweek onder de druk. Ze is echt verguisd en ongenadig hard beoordeeld. Dat heb ik altijd oneerlijk gevonden. Kijk eens naar haar erelijst!", zegt Boogert.

Kristie Boogert
@KrBoogie
Such shocking and sad news 😢 Proud to have won my first WTA doubles title in Paris (Open de Gaz 1996) with this Wimbledon champ! RIP Jana Novotna #lifeisunfair #champion #jananovotna https://t.co/YHXtg2wWpo
12 maanden geleden

Novotná reikte tot de tweede plaats op de wereldranglijst, pakte drie olympische medailles en veroverde 24 titels in het enkelspel. In het dubbelspel zijn het er zelfs 76. "Dat ze toen Wimbledon won in 1997, voelde voor haar denk ik wel als een lange neus naar iedereen."

Boogert, die in 2000 olympisch zilver won met Miriam Oremans, denkt wel te weten waarom Novotná aanvankelijk niet zo populair was. "Ze keek altijd een beetje nors. De mensen zien liever een glimlach, maar dat kan natuurlijk niet altijd. En ze was heel erg op zichzelf. Daarom wist niemand ook dat ze ernstig ziek was, denk ik."

Kristie Boogert in 1996 ANP

Toen ze hoorde dat haar oude trainingsmaatje was overleden, zocht ze meteen hun resultaten samen op. "Ik zag dat ik met haar mijn eerste dubbelspeltitel won, maar ook dat ik twee jaar daarvoor met Menno Oosting mijn enige titel in het gemengd dubbelspel pakte. Heel bizar, want hij is ook al overleden. Kunnen ze mooi samenspelen daarboven."

STER Reclame