De Israëlische Energieminister Yuval Steinitz

Israëlische minister: wij praten met Saudi-Arabië over Iran

Israël en Saudi-Arabië hebben in het geheim overleg over Iran. Dat bevestigt een Israëlische minister, nadat de Israëlische stafchef van de strijdkrachten Eisenkot vorige week Saudische media van het voornemen tot overleg op de hoogte had gesteld. Het was voor het eerst dat een Israëlische legerleider door Saudische media werd geïnterviewd.

Gesprekken tussen Israël en Saudi-Arabië zijn bijzonder, omdat de landen geen diplomatieke banden hebben. Het officiële standpunt van Saudi-Arabië is dat Israël zich eerst moet terugtrekken uit Arabisch gebied dat in 1967 werd veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog. Zorgen over Iran hebben de landen bij elkaar gebracht.

Bedreiging

Eisenkot noemde Iran in het interview de "echte en grootste bedreiging" voor de regio. Hij wees erop dat Israël en Saudi-Arabië nooit oorlog hebben gevoerd met elkaar en dat de landen het eens zijn over wat de bedoelingen zijn van Iran. Dat land zou het Midden-Oosten proberen te destabiliseren, onder meer door het leveren van wapens aan terroristische organisaties.

De Israëlische minister Steinitz van Energie heeft de uitspraken van Eisenkot bevestigd. Hij benadrukte dat Saudi-Arabië de inhoud van de contacten geheim wil houden en dat Israël die wens respecteert. Hij zei bovendien dat Israël met meer Arabische landen banden onderhoudt die deels geheim zijn.

Dat Israël en Saudi-Arabië met elkaar praten over Iran werd wel vermoed, maar het was nooit eerder door een Israëlische minister bevestigd. De Saudische regering heeft nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl