NOS NieuwsAangepast

Wijkverpleegkundigen voeren actie tegen papieren rompslomp

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

Wijkverpleegkundigen in het hele land voeren vandaag actie tegen de bureaucratie waarmee ze te maken hebben. Ze staken niet, maar doen een dag lang alleen nog administratieve handelingen die zij zelf nuttig vinden.

Eerder voerden onder meer aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, huisartsen en leraren actie tegen de bureaucratie. Het terugdringen van administratieve rompslomp is een van de prioriteiten van het kabinet. Minister Bruins hield afgelopen weekend een eerste 'snoeisessie' in alle formulieren en registraties in de zorg.

Het idee komt van wijkverpleegkundige Caroline Smeets. "De werkdruk is al hoog en de belachelijke hoeveelheid bureaucratie frustreert dan nog meer", vertelt ze. Een handeling van 20 minuten kan zomaar twee uur formulieren invullen betekenen. "Het hele systeem is alleen maar gericht op wantrouwen en kostenbeheersing, en dat is niet hoe ik graag werk."

Minister de Jonge in gesprek met verpleegkundigen

Smeets ontketende met haar idee een officiële actiedag, met een actiecentrum in Utrecht. Hier zit een belpanel klaar om klachten en suggesties voor het snoeien in de administratieve last te noteren. In het belpanel zitten onder meer mensen van de Inspectie Gezondheidszorg en Ab Klink namens de zorgverzekeraars.

Via een online verbinding ging ook minister De Jonge met wijkverpleegkundigen in gesprek. Hij zei de actie "meer zorg, minder papier" te steunen. "Niemand kiest voor de zorg, omdat hij van stopwatches en spreadsheats houdt", voegde hij eraan toe. Morgen ontvangt De Jonge mensen uit de zorg om te praten over het terugdringen van overbodige administratie.

In het hele land zijn er andere invullingen van de actie. In de Hoeksche Waard gingen wijkverpleegkundigen een koffiemiddag doen met cliënten, omdat ze "daar nu wel tijd voor hebben". In het UMC was er een posterwedstrijd voor minder administratie in de zorg en in Woerden ging de ouderenbond de ANBO met ouderen en wijkverpleegkundigen in gesprek over overbodige bureaucratie.

Niet alle wijkverpleegkundigen deden mee aan de actie. Ongeveer 1200 hadden zich aangemeld op een actiewebsite. Wijkverpleegkundigen die niet meededen, gaven als reden dat ze het zich niet kunnen veroorloven de administratie naar de dag erop te verplaatsen. Ook voelen niet alle verpleegkundigen de administratieve last even zwaar.

Hardnekkig probleem

De gevoelde administratieve druk is een gezamenlijk probleem, zeggen alle partijen. Iedereen wil minder regeltjes, maar erin snijden lukt maar niet. Soms lijkt een administratieve handeling verplicht, maar is de werkelijkheid genuanceerder. Een voorbeeld is de '5-minuten-registratie', die veel wijkverpleegkundigen dwars zit. Die registratie betekent dat verpleegkundigen iedere 5 minuten via een app op de telefoon moeten registreren wat ze doen en waar ze zijn.

Het idee daarachter is dat de zorgverzekeraar goed inzicht krijgt in zorg die gedeclareerd wordt. Maar zijn zorgorganisaties echt verplicht dit te doen? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt van wel, maar nuanceert dat beeld ook. "Veruit de meeste zorg mag werken met een andere beleidsregel, die werkt met een integraal tarief. Of daarmee de minutenregistratie daadwerkelijk vervalt, hangt weer af van welke afspraken de betreffende zorgverzekeraar met een organisaties maakt," zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl