Geen gratie voor Israëlische militair die Palestijn executeerde

Sergeant Elor Azaria (rechts), werd schuldig bevonden aan doodslag AFP

De Israëlische militair die een ongewapende Palestijnse arrestant doodschoot, krijgt geen gratie van president Rivlin. Volgens hem heeft de sergeant al een lage straf gekregen.

Elor Azaria schoot op 24 maart vorig jaar van dichtbij een 21-jarige Palestijnse man dood, kort nadat die een Israëlische militair had verwond met een mes. De 19-jarige Azaria zei te vrezen dat de Palestijn nog een bomgordel droeg en wilde hem daarom uitschakelen. Het fatale schot werd vastgelegd op camera.

De zaak verdeelt Israël. Mensenrechtenorganisaties spraken van een wederrechtelijke executie; voorstanders van een harde lijn tegen Palestijnse terroristen noemen Azaria een held die collega's wilde beschermen.

Mild

Premier Netanyahu pleitte voor gratie voor Azaria. Vorige maand diende de militair een officieel verzoek daarvoor in.

President Rivlin vindt echter dat de 14 maanden cel die Azaria kreeg al mild genoeg zijn. Het OM eiste 3 tot 5 jaar cel en voor doodslag had hij 20 jaar kunnen krijgen.

De rechtse minister Lieberman van Defensie betreurt het besluit van Rivlin. Volgens hem laat de president de kans lopen om "een einde te maken aan een affaire die ons land schokte".