WB Stavanger: 5.000 meter (v) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 45-jarige Claudia Pechstein heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger laten zien dat ze nog niet toe is aan haar schaatspensioen. Op de 5.000 meter pakte de Duitse het goud in 6.56,60. Voor Pechstein was het haar 111de wereldbekermedaille in haar loopbaan.

De Canadese Ivanie Blondin werd tweede in 6.57,34. Martina Sáblíková, de tweevoudig olympisch kampioene op de 5.000 meter, haalde haar niveau net als vorige week in Heerenveen niet. De Tsjechische eindigde met 6.59,95 als derde. Het was haar eerste nederlaag in drie jaar op de 5.000 meter. De laatste keer dat Sábliková de langste afstand verloor was in Seoul op 21 november 2014.

Pechstein: zonder mijn mental coach zou ik hier niet staan

Schouten beste Nederlandse

De Nederlandse vrouwen kwamen niet in de buurt van het erepodium. Irene Schouten was de beste Nederlandse. Ze klokte 7.01,03 en moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Schouten: mijn benen ontploften en het was overleven

"Ik kan het meestal redelijk vlak houden, maar de laatste vijf rondjes was het heel erg overleven. Ik zag de rondetijden met stappen omhoog gaan en dacht: dit is niet goed", reageerde Schouten, die met enige verbazing zag hoe de 45-jarige Duitse naar het goud reed. "Pechstein reed echt heel hard, ja."

Antoinette de Jong werd achtste (7.07.83). Carien Kleibeuker kwam in de eerste rit niet verder dan 7.09,12 en eindigde als negende. Carlijn Achtereekte meldde zich ziek af voor de 5.000 meter.

Esmee Visser reed aan het einde van de dag in de B-groep nog wel naar een knappe tijd van 6.58,03: een persoonlijk record voor Visser.

WB Stavanger: uitslag 5.000 meter (v)

Teamsprint

De wereldbeker in Stavanger werd afgesloten met de teamsprint. Bij de vrouwen was de wedstrijd erg mager bezet met alleen Amerika, Canada, Noorwegen en Zuid-Korea aan de start. De Zuid-Koreaanse vrouwen pakten het goud op het niet-olympische onderdeel.

WB Stavanger: teamsprint (m/v) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
WB Stavanger: teamsprint vrouwen

STER reclame