Generaal Hyten (rechts), naast vlootcommandant Harris (links) en commandant Brooks van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea
NOS NieuwsAangepast

Nucleair commandant zou illegale opdracht Trump weigeren

De Amerikaanse generaal John Hyten heeft op een forum in Canada gezegd dat hij de opdracht van president Trump tot het lanceren van kernwapens zou weigeren, als hij die opdracht als illegaal zou inschatten.

"Wij generaals zijn niet gek", zei Hyten, "het is onze verantwoordelijkheid om goed na te denken over dergelijke zaken". Hyten is de bevelhebber van de nucleaire afdeling van het strategische commandocentrum Stratcom.

Hyten zou in zo'n geval met de president in gesprek gaan, zei hij. Het is mijn taak de president te adviseren de opdracht in overeenstemming te brengen met de wettelijke regels en hem daartoe allerlei opties te bieden, zei Hyten. Hij merkte ook op dat het uitvoeren van een illegale opdracht strafbaar is.

'Als de president iets illegaals vraagt, zeg ik dat tegen hem'

De kwestie werd op het internationale forum in Canada aan de orde gesteld naar aanleiding van een hoorzitting, dinsdag in de Amerikaanse Senaat, over de bevoegdheid van de president om kernwapens in te zetten of een oorlog te beginnen.

Robert Kehler, een luchtmachtgeneraal in ruste, zei toen tegen de senatoren dat hoge officieren een opdracht van de president om kernwapens af te vuren kunnen weigeren, als ze de opdracht zien als onwettig. Kehler zei erbij dat officieren verplicht zijn om wettige opdrachten van de president uit te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl