NOS NieuwsAangepast

Icesave-deal weer afgewezen

President Grimsson van IJsland heeft voor de tweede keer geweigerd het akkoord te ondertekenen over terugbetaling van de Icesave-schulden aan Nederland en Groot-Brittannië. Hij wil dat er opnieuw een referendum over wordt gehouden.

Het parlement van IJsland stemde deze week in met de wet die regelt dat er vijf miljard euro van de omgevallen Icesave-bank wordt terugbetaald.

Beter akkoord

De president weigert die wet te tekenen. De nieuwe overeenkomst is wel beter dan de vorige, vindt hij, maar hij wil de wet toch aan de bevolking voorleggen.

Volgens het nieuwe akkoord zou IJsland in 2016 beginnen met terugbetalen tegen een rente van 3 procent. In de vorige overeenkomst was dat nog 5,5 procent.

De Jager wacht af

Het Nederlandse ministerie van Financiën houdt zich in een eerste reactie op de vlakte. Minister De Jager wacht af hoe de besluitvorming in IJsland verloopt.

Over de deal is verder niet meer te onderhandelen dus ook een mogelijk referendum in IJsland wacht Nederland gewoon af, liet De Jager weten.

1,3 miljard

Icesave ging in oktober 2008 failliet op het hoogtepunt van de financiële crisis. Van de 3,8 miljard aan tegoeden van de internetbank moet 1,3 miljard terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl