Getergde Knegt laat aflossingsploeg niet zakken: dit was weer ouderwets

"Dit was gewoon weer een ouderwets ritje met zijn vieren. Ik heb er heerlijk van genoten." Sjinkie Knegt kon weer lachen na de halve finales op de aflossing bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul. Nederland ging als snelste door naar de finale en stelde een ticket voor de Winterspelen veilig.

En dat terwijl Knegt eerder nog teleurstellend presteerde in het individuele toernooi en klaagde over vermoeidheid. "Dit is ook de sport, je moet jezelf kunnen herpakken. Dit doe ik niet alleen. Als ik dan zelf bij de pakken ga neerzitten, dan naai ik drie andere jongens ook. En dat zou ik nooit willen."

Dankzij het werk van zijn ploeggenoten Daan Breeuwsma, Mark Prinsen - die voor het eerst deelnam aan de aflossing dit seizoen - en Itzhak de Laat hoefde Knegt zich niet eens bovenmatig in te spannen voor de zege in de halve finales. Morgen staan de Nederlandse mannen in de eindstrijd.

De Laat: in shorttrack geen garanties

De Laat kende toch al een uitstekend toernooi in Seoul en liet zien dat hij inmiddels tegen de wereldtop aanschurkt. Dat hij nu ook als lid van de aflossingsploeg zeker is van de Olympische Spelen in Pyeongchang stemt tevreden.

"De onderliggende gedachte van al deze wedstrijden is het halen van de Spelen", aldus de Leeuwarder. "Dat we nu zeker zijn is superfijn. Want ondanks dat we wereldkampioen zijn, heb je geen garanties in het shorttrack."

Shorttrackers zeker van Spelen met aflossingsfinale, fenomenale actie Schulting

Wat gold voor Knegt, gold zeker ook voor Suzanne Schulting. De Nederlandse kopvrouw stelde in de laatste ronde met een fenomenale inhaalactie een plek van de aflossingsploeg in de finale veilig. Het ticket voor de Spelen was al binnen, dat haalde de ploeg vrijdag al binnen.

Na afloop stond vooral Rianne de Vries stralend voor de camera. "Dat ik hier sta, dat is echt geweldig. Het is vier maanden geleden dat ik mijn enkel brak", vertelde de Vries. "En dan de finale halen: wow!"

In februari werd De Vries nog verrassend Europees kampioen op de 500 meter, maar na een enkelbreuk in juli leek Pyeongchang voor haar verder weg dan ooit.

Vorige week in Shanghai keerde De Vries terug in de aflossingsploeg, als vervangster van Jorien ter Mors.

"Het was ook wel heel spannend", erkende De Vries. "We moesten natuurlijk nog wel de Spelen halen en je ziet dat andere teams ook beter zijn gaan rijden. Dit was geen eitje. Ik kan moeilijk zeggen: doen jullie het maar met zijn drieën. En ik word elke week beter."

STER reclame