Museumkamer in Rietveldcomplex ANP

De landelijke Monumentenorganisatie Het Cuypersgenootschap maakt zich grote zorgen over de voorgenomen sloop van de 52 Rietveldwoningen in Reeuwijk. Het genootschap wijst erop dat grotere woningbouwprojecten van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld "zeldzaam" zijn. De gemeente en woningbouwvereniging zouden moeten kiezen voor renovatie in plaats van sloop.

Rietveld was een van de beroemdste meubelmakers en architecten in Nederland, vooral bekend van gebouwen als de Gerrit Rietveld Academie en het Van Goghmuseum in Amsterdam. Ook het Rietveld Schröderhuis in Utrecht is een wereldwijde publiekstrekker. Maar de architect heeft slechts drie grotere, sociale woningbouwprojecten gerealiseerd, waaronder dat in het Zuid-Hollandse Reeuwijk.

Historische vergissing

De woningbouwvereniging maakte onlangs bekend een flink deel of zelfs alle 52 woningen van het Rietveldproject in Reeuwijk-Brug te willen slopen. In plaats daarvan wil de woningbouwvereniging volgens Omroep West 75 nieuwe huizen bouwen.

"Een historische vergissing en een onnodige aantasting van het Nederlandse culturele erfgoed", zegt kunsthistoricus Norman Vervat van het Cuypersgenootschap. "Juist in een dorp als Reeuwijk, waar je geen project van Rietveld verwacht, zou je verwachten dat ze trots zijn op wat ze hebben."

Restauratie

Vervat geeft toe dat het bijzondere complex in Reeuwijk in de loop der jaren nogal wat veranderingen heeft ondergaan. "Het is waar dat de woningen er door een renovatie in 1979-1980 niet uitzien op dit moment. Maar het Rietveldkarakter is in essentie nog aanwezig en ook goed te herstellen. Er zijn in Nederland zelfs architecten die zich daarin hebben bekwaamd. In Utrecht bijvoorbeeld zijn een paar Rietveldwoningen echt in schitterende staat gerestaureerd."

Maandag gaat een brief uit aan de gemeente en de woningbouwvereniging waarin het Cuypersgenootschap vraagt om actie te ondernemen. "Wij verzoeken u om op de korte termijn de mogelijkheden van renovatie nader te laten onderzoeken. Het Cuypersgenootschap denkt uiteraard graag mee over een juiste aanpak van de woningen", aldus de brief.

STER reclame