​Lara van Ruijven
NOS SportAangepast

Shorttracksters stranden op 500 meter, wel door naar finale op de relay

Lara van Ruijven is bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul op de 500 meter gesneuveld in de halve finales. Voor Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof waren de kwartfinales het eindstation. De shorttracksters drongen, samen met Rianne de Vries, wel door tot de finale op de aflossing, die zondag wordt verreden. In de halve finales was China net te sterk voor Oranje, dat wel Italië achter zich wist te houden.

Van Ruijven was eerder op de ochtend op de 500 meter in de kwartfinales de beste in haar heat, maar kon in de halve finales geen potten breken. Daar eindigde zij als zevende. De Britse Elise Christie won de 500 meter.

Van Ruijven wordt zevende op 500 meter

Penalty

Voor Schulting ging op de 500 meter alles naar wens, totdat zij de Italiaanse Martina Valcepina tegenkwam. "Zij houdt mij met een soort van grijpbeweging tegen, dat had een penalty moeten zijn. De scheidsrechters beslisten echter anders en gaven geen straf", klaagde Schulting.

Valcepina erkende na de race tegen Schulting dat zij inderdaad fout zat.

Schulting ging zonder plan de race in en "dat was geen goed plan"

Schulting noemde haar halve finale op de 1.500 meter een zware en ingewikkelde rit. "Ik had geen gestructureerd plan in mijn hoofd en ging er zelfs in zonder plan. Ik was weleens benieuwd hoe dat zou uitpakken. Niet goed dus."

Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, liet haar echter haar gang gaan en wees haar na afloop op haar foute beslissing. "Hij wist dat dit ging gebeuren. Maar ik heb het nu zelf ervaren, dus dit hoef ik nooit meer te doen", aldus Schulting.

Van Kerkhof reed kwartfinales relay op safe

Van Kerkhof was na haar uitschakeling op de 500 meter best tevreden over haar rit. "Maar je wordt derde, en dat is niet genoeg."

Toch had de 27-jarige Zoetermeerse een glimlach van oor tot oor op haar gezicht. Dat kwam doordat zij een dag eerder met de relay-ploeg een ticket voor de Spelen van Pyongchang bemachtigde.

Opluchting

"Het voelt als een opluchting. Voor het seizoen dachten we: waar maken we ons druk om? Maar opeens was het fout op fout en kwam het op de laatste wedstrijd aan."

"We reden gisteren echt op safe. We hebben niemand geraakt, We dachten: als we niemand raken, kunnen de scheidsrechters geen verkeerde beslissingen nemen." En dat pakte dus goed uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl