Noordbrabants Museum

Goed nieuws voor Australische homostellen: de mogelijkheid om te trouwen komt voor hen dichterbij. Een meerderheid van 61,6 procent van de Australiërs wil dat het huwelijk wordt opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. De Australiërs stemden per post in een peiling die was georganiseerd door de regering.

Premier Turnbull wil dat het parlement er nog voor de Kerst werk van maakt om "deze opdracht van de kiezers uit te voeren", zei hij woensdag als reactie op de uitslag.

Australië stemt voor het homohuwelijk

Van Gogh terug naar Nederland

Kinderen zijn de laatste vijf jaar meer fruit gaan eten, 20 procent maar liefst. Dat bleek gisteren uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête. Er is wel een belangrijke kanttekening te maken: veel kinderen eten nog steeds minder fruit, groente en vis dan wordt aanbevolen.

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch is een Van Gogh rijker. De instelling wist voor ruim 2 miljoen euro het schilderij Collse Watermolen te verwerven op een veiling in New York. Het is de grootste aankoop ooit voor het museum, dat al acht andere werken van de schilder bezit. Hiervoor was het schilderij in bezit van een in New York wonende Amerikaan.

Collse Watermolen van Vincent van Gogh Noordbrabants Museum

Hoger loon

De lonen van horecamedewerkers gaan volgend jaar met 2,3 procent omhoog - en in 2019 met 1 procent plus de inflatie. Dat hebben vakbond CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afgesproken in een nieuwe cao. Het is voor het eerst in drie jaar dat de 400.000 werknemers in de horeca weer een cao hebben.

En nog een akkoord deze week: negen partijen in Groningen sloten een overeenkomst om het muziekonderwijs op basisscholen te verbeteren. Er staat in dat er in 2020 muziekonderwijs zal zijn op alle scholen in de regio. Koningin Máxima was aanwezig bij het tekenen - als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas.

Máxima bij tekenen muziekconvenant op de basisschool

Nederlanders winnen

Rapper Lil' Kleine is in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de MTV European Music Awards in Londen. Als eerste Nederlander kreeg hij een MTV-award in de categorie beste wereldwijde act.

Ook een prijs op wetenschappelijk gebied: studenten van de TU Delft hebben de eerste prijs gewonnen van een internationale wedstrijd in Boston over synthetische biologie. Aan de wedstrijd deden 310 teams mee, onder meer van de toonaangevende universiteiten Harvard, MIT en Oxford.

De Delftse studenten hadden een idee ingestuurd waarmee ze snel bacteriën in melkvee kunnen opsporen die resistent zijn voor antibiotica. Daarbij maken ze gebruik van een eiwit dat zo geprogrammeerd is dat het op zoek gaat naar specifieke genen die in de resistente bacteriën zitten.

Het boze briefje van Hassan Shabbir WMAS / Twitter

De Brit die een boos briefje op een ambulance had geplakt, heeft excuses aangeboden voor wat hij zelf een monsterlijke actie noemt. "Jullie mogen dan misschien levens redden, maar zet je bus niet op zo'n stomme plek neer dat je mijn oprit blokkeert", had Hassan Shabbir geschreven.

In Britse media gaat hij nu diep door het stof. "Wat ik heb gedaan valt niet goed te praten. Ik heb heel veel spijt."

Hond oorlogsheld

Mali, een Mechelse herder van het Britse leger, kreeg een medaille voor getoonde moed in Afghanistan in 2012.

In een appartementengebouw met opstandelingen belandden Britse militairen in een vuurgevecht. Mali werd naar binnen gestuurd om explosieven op te sporen. Het dier kreeg in het trappenhuis twee granaten naar zich toe gegooid. "Hij raakte gewond aan zijn kop, heupen en lichaam, maar Mali ging door", vertelt zijn begeleider, korporaal Daniel Hatley, vol trots.

De Dickin Medal is de hoogste Britse onderscheiding voor dieren die hebben gediend in oorlogstijd.

Robotsalto

De robot Atlas van Boston Dynamic kan een nieuw trucje: een achterwaartse salto. Hij springt met twee benen op een hoog blok, gooit zichzelf achterover en landt weer op twee benen. Atlas kon al - hetzij wat wankel - door de sneeuw wandelen, dozen optillen en deuren openen.

Deze robot kan een backflip

Heb je ons Goed Nieuws-overzicht van vorige week gemist? Klik dan hier.

STER reclame