Een kunstenaar maakte in Bonn een installatie met klimaatvluchtelingen
NOS NieuwsAangepast

Kleine stappen gezet op klimaattop Bonn

Op de klimaattop in Bonn is in de vroege ochtend een akkoord bereikt over de uitwerking van het akkoord van Parijs over de aanpak van klimaatverandering.

Gisteren werden al veel onderwerpen afgerond en uiteindelijk is ook overeenstemming bereikt over financiële vraagstukken, onder meer over het voortbestaan van een fonds voor aanpassingen in ontwikkelingslanden. Dat fonds is van groot belang voor de armere landen om zich te beschermen tegen droogte, overstromingen en noodweer.

De onderhandelingsdelegaties van 195 landen zijn het eens geworden over het maken van een stappenplan voor de uitvoering van het akkoord van Parijs, waarin is vastgelegd dat er voor het einde van deze eeuw een eind moet komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze agenda moet eind volgend jaar klaar zijn, voor de volgende klimaattop in Polen. Er worden onder meer afspraken in vastgelegd over de manier van meten en rapporteren van de CO2-uitstoot.

Niet snel genoeg

Daarnaast hebben de landen afgesproken dat er in 2018 een begin wordt gemaakt met het herzien van plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In deze zogenoemde Talanoa-dialoog, die naast de officiële besprekingen wordt gevoerd, wordt besproken hoe landen sneller kunnen inzetten op verbetering van het klimaat.

"Volgend jaar is er weer een top, en het idee is dat die Talanoa-dialoog ertoe leidt dat landen volgend jaar verdere stappen gaan zetten dan ze in Parijs al hadden aangegeven", zegt klimaatredacteur Heleen Ekker vanuit Bonn. "De term Talanoa komt van de Fiji-eilanden en betekent zoveel als storytelling, een voortdurende dialoog." Fiji was voorzitter van de top in Bonn.

Grotere stappen

Veel van de deelnemende landen vinden dat de uitwerking niet snel genoeg gaat. De opwarming van de aarde moet volgens het akkoord van Parijs worden beperkt tot ruim onder de 2 graden Celsius, liefst 1,5 graad, in 2100, maar met het huidige beleid wordt afgekoerst op 3 graden.

"Veel mensen hebben het een tussentop genoemd, zoals elk jaar in november", zegt Ekker. "Er zijn inderdaad stappen gezet in het uitwerken van het Parijse klimaatakkoord, maar tegelijkertijd is iedereen er erg van doordrongen dat er nog veel meer nodig is. Volgend jaar in Polen moeten er grotere stappen worden gezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl