NOS NieuwsAangepast

Schatten Ben Ali gevonden

In een paleis in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn de schatten van de gevluchte president Ben Ali gevonden. Beelden van de aangetroffen rijkdommen werden gisteravond uitgezonden op de nationale televisie.

De president had onder meer vele bundels geld verstopt, zowel Tunesische dinars als euro's en dollars. Er werden alleen grote coupures gevonden, zoals biljetten van 100, 200 en 500 euro. Al met al werd er voor miljoenen aan contanten gevonden.

Daarnaast had de president vele kostbare juwelen verstopt: dure horloges, diamanten colliers en brede gouden kettingen. De kostbaarheden werden aangetroffen in kluizen die waren verstopt achter wandpanelen en een plank met nepboeken in de bibliotheek.

Bevroren

Ben Ali runde Tunesië ruim twintig jaar lang als een familiebedrijf. Hij en zijn (schoon)familie hadden dertig procent van de economie in handen en hoewel de gemiddelde Tunesiër moest zien rond te komen van nog geen tien euro per dag, leefde hij en zijn familie in grote rijkdom.

De president vluchtte halverwege januari met zijn familie naar Saudi-Arabië. Hij was eerder al zijn buitenlandse tegoeden kwijtgeraakt, die door de banken werden bevroren.

Er gingen geruchten dat zijn vrouw Leila Trabelsi vlak voor vertrek nog langs de Centrale Bank was gegaan en daar 45 miljoen euro aan goud had meegekregen. Die berichten werd later tegengesproken.

Arrestatiebevel

De gezondheid van Ben Ali zou sinds zijn vertrek sterk zijn verslechterd. Er waren zelfs berichten dat hij in coma is geraakt. Desalniettemin heeft Interpol een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De nieuwe regering van het land heeft beloofd dat alle gevonden kostbaarheden ten goede zullen komen aan het Tunesische volk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl