NOS NieuwsAangepast

Moedige Mechelse herder onderscheiden als oorlogsheld

'Er werden twee granaten naar Mali gegooid'

"Opstandelingen zaten in een appartementengebouw, we belandden in een vuurgevecht en toen werd Mali naar binnen gestuurd om explosieven op te sporen." Mali, een Mechelse herder van het Britse leger, kreeg vandaag een medaille voor getoonde moed in Afghanistan in 2012.

Het dier kreeg in het trappenhuis twee granaten naar zich toe gegooid. "Hij raakte gewond aan zijn kop, heupen en lichaam, maar Mali ging door", vertelt zijn begeleider, korporaal Daniel Hatley, vol trots.

"Hij was heel moedig. Niet veel mensen zouden hem dit na hebben gedaan. En uiteindelijk kiest hij hier niet eens voor. Hij doet wat wij hem vragen." Mali heeft ook meerdere keren vijandige strijders opgespoord in Afghanistan.

Duiven, paarden, kat

De hond is niet de eerste winnaar van de Dickin Medal; onder meer postduiven, politiepaarden en een kat die ratten ving op een oorlogsschip gingen hem voor. De medaille is de hoogste Britse onderscheiding voor dieren die hebben gediend in oorlogstijd.

De nu 8-jarige Mali heeft tegenwoordig een minder gevaarlijke baan bij het leger. Hij helpt zijn begeleider met het trainen van andere legerhonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl