1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

De Stemming van Vullings en Van Weezel: 'Alsof Zijlstra het al jaren doet'

In de nieuwe politieke podcast van NOS Met Het Oog Op Morgen, De Stemming van Vullings en Van Weezel, worden de optredens van drie hoofdrolspelers van deze week onder de loep genomen: Halbe Zijlstra, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, zijn collega van Binnenlandse Zaken en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Omtzigt was voor Vullings en Van Weezel de Persoon van de Week. De CDA'er legde zijn woordvoerderschap in het MH17-dossier neer toen uitkwam dat hij een 'nepgetuige' uit Oekraïne een zaal vol nabestaanden had laten toespreken over de toedracht van de ramp. Max van Weezel vindt het verbijsterend en onbegrijpelijk dat dit "geweldige Kamerlid" zo'n uitglijder heeft kunnen maken. Joost Vullings vermoedt dat Omtzigt een warrig verhaal heeft proberen te voorkomen en daarin "veel te ver is gegaan".

Halbe Zijlstra maakte een goede beurt in de Kamer, vindt het Oog-duo. Vullings constateert dat Zijlstra daar stond "alsof hij het al jaren deed". "Ook inhoudelijk viel op dat hij al heel veel wist." Van Weezel vindt dat de media Zijlstra hebben onderschat. Zijn bestuurlijke ervaring zou volgens veel media behalve een staatssecretariaat niet veel meer hebben voorgesteld dan de post van secretaris van een postduivenvereniging in Oosterwolde.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vertelde deze week in De Telegraaf dat Russen verkiezingen in Nederland met nepnieuws hebben geprobeerd te beïnvloeden. Volgens Max van Weezel maakte ze die uitspraken in het Kamerdebat met onder meer PVV'er Martin Bosma niet waar. Vullings had ook gehoopt dat Ollongren meer concrete voorbeelden zou geven, ook tegenover de pers. Hij vindt haar sinds haar aantreden nog steeds "heel weifelend". Daarin moet ze nog groeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl