Desk met hamer in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

OM eist cel tegen frauderende zorgbestuurder

Voor de rechtbank van Rotterdam heeft het OM een celstraf van 2 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 38-jarige directeur van een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten. De man deed het voorkomen dat hij zich aan de balkenendenorm hield, maar in feite leefde hij het leven van een popster, zei de officier van justitie.

In de woorden van de officier smeet de verdachte het geld over de balk. De man en zijn vriendin beschikten over vier luxe auto's en voerden huurkosten op voor een huis dat zij nooit bewoond hadden, voor in totaal 400.000 euro. De man stond aan het hoofd van de zorginstelling ZSV, die zorg en huisvesting verleende aan licht verstandelijk gehandicapten.

Onderzoek van de recherche Zorgfraude van de Inspectie had aan het licht gebracht dat de man jaarlijks 600.000 euro overmaakte op bankrekeningen van hemzelf en zijn vriendin. Aan het toedekken van die constructie werkte een accountant mee. Die meldde dat de jaarrekeningen correct waren ingevuld, terwijl hij volgens de officier van justitie wel degelijk van de fraude op de hoogte was. Ook de voorzitter van de raad van toezicht van de instelling werkte mee aan het verhullen van de fraude.

Luxe auto's

De officier eiste tegen de vriendin een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. De accountant en de voorzitter van de raad van toezicht hoorden een jaar celstraf tegen zich eisen.

De hoofdverdachte moet het ook verboden worden na het uitzitten van zijn gevangenisstraf gedurende vijf jaar een functie in de zorg uit te oefenen, betoogde de officier. Zij verweet de verdachte dat hij op grote schaal zorggeld heeft verspild dat bestemd was voor kwetsbare personen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl