ANP
NOS Nieuws

Uitzendbureau start eigen hbo-opleiding tot softwareontwikkelaar

Uitzendbureau YoungCapital probeert komend jaar met een eigen hbo-opleiding het tekort aan softwareontwikkelaars op te lossen. Het uitzendbureau, dat zich richt op jongeren, neemt de kosten voor de studie op zich en geeft de studenten tijdens de opleiding al een salaris.

Volgens het CBS is de ICT-sector sinds 2015 de branche met het grootste personeelstekort. Eén op de vier ICT-bedrijven heeft een personeelstekort.

Volgens het uitzendbureau werken de studenten tijdens de vierjarige opleiding gemiddeld zo'n vier dagen per week bij verschillende bedrijven. Ze volgen één dag per week college. Na de opleiding mag een student zich software-ontwikkelaar noemen.

Krappe markt

IT-bedrijven staan om starters met dat beroep te springen, zegt Ivo Poulissen van branchevereniging Nederland ICT. "Er is veel krapte op de markt, zelfs in de financiële crisis. En nu al helemaal. Als je morgen afstudeert, heb je nu al een baan."

Ook het uitzendbureau zegt dat de IT-arbeidsmarkt erg krap is. "Al langere tijd bieden we afgestudeerde studenten een IT-traineeship aan. De gehele klas is al ergens aangenomen voordat het traject klaar is", zegt een woordvoerder van YoungCapital.

Continu recruiters achter je aan

Volgens Nederland ICT zetten sommige bedrijven niet eens meer een vacature online. Er zijn toch geen kandidaten beschikbaar zijn op de markt. Poulissen kent verhalen van softwareprogrammeurs die voortdurend berichten via LinkedIn ontvangen van recruiters, "sommigen kijken er niet eens meer naar".

Volgens Poulissen bestaat het omscholen naar IT-professionals al langer. "Nu gaat men zich richten op diegenen die nog geen opleiding hebben, maar wel het talent."

Op 1 februari starten dertig studenten met de opleiding. De hbo-opleiding wordt verzorgd door een al bestaande IT-opleider. Het uitzendbureau zegt ook de financiële en logistiek-branche te bestuderen voor een gelijke constructie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl