Mugabe bij de diplomauitreiking
NOS NieuwsAangepast

Partij voert druk op Mugabe op om af te treden

De druk op de Zimbabwaanse president Mugabe om de macht op te geven neemt toe, ook en juist binnen zijn eigen ZANU-PF partij. Een aantal provinciale afdelingen heeft Mugabe opgeroepen om af te treden.

Voorzitter Mutsvanga van de invloedrijke groep veteranen van de machtsovername in 1980 heeft gezegd dat drie ministers zijn gearresteerd, onder wie de minister van Financiën. Mutsvanga is een bondgenoot van de onlangs ontslagen vicepresident Mnangagwa. Verwacht wordt dat hij een nieuwe regering gaat leiden.

Uitstel

Volgens Mutsvanga heeft Mugabe in de onderhandelingen over zijn aftocht om een aantal dagen, mogelijk maanden uitstel gevraagd. De kans dat hij die tijd krijgt, lijkt klein. Mutsvanga zei tegen journalisten in Harare dat Mugabe vandaag moet beslissen dat hij aftreedt.

"Als hij niet weggaat, zullen we morgen met hem afrekenen." Mutsvanga noemde Mugabe een "seniele oude man die de controle over zijn vrouw kwijt is geraakt."

Opvolger

De vrees dat Mugabe zijn vrouw Grace na het ontslag van vicepresident Mnangagwa naar voren zou schuiven als zijn opvolger leidde tot het militaire ingrijpen van deze week.

Vanochtend verscheen Mugabe voor het eerst sinds de omwenteling in het openbaar. Hij was bij een diploma-uitreiking op een universiteit in Harare, maar hield daar geen toespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl