EPA

Krijgt New York Yankees een Nederlandse coach? Hensley Meulens, sinds kort assistent bij San Francisco Giants, heeft gesprekken gevoerd met de Yankees, de meest prestigieuze honkbalclub ter wereld. De ploeg zoekt een opvolger voor Joe Girardi, die na tien jaar afscheid heeft genomen als manager van de Yankees.

De 50-jarige Meulens werkt sinds 2010 als slagcoach bij de Giants. Vorige maand werd Meulens nog gepromoveerd tot de rechterhand van hoofdtrainer Bruce Bochy. Ook is hij bondscoach van het Nederlands team.

Sollicitatiegesprek in New York

Meulens is donderdag op sollicitatiegesprek geweest in New York. Hij kent de club goed, want van 1985 tot 1993 was hij speler van de Yankees.

Sportjournalist en honkbalkenner Maarten Kolsloot is niet verbaasd dat de Yankees hun oog hebben laten vallen op Meulens. "Hij heeft een geweldig cv met drie World Series en twee halve finales met Nederland in de World Baseball Classic."

"Bovendien is Meulens communicatief heel sterk, hij spreekt vijf talen (Nederlands, Engels, Spaans, Japans en Papiamento, red.). Hij is een charismatische man die een verbindende factor is voor een team."

Bondscoach Hensley Meulens (l) en Wladimir Balentien bij Oranje EPA

De Curaçaoënaar Meulens gelooft dat zijn talenknobbel een pluspunt is. "Er spelen veel Latijns-Amerikaanse spelers in de MLB, ze komen overal vandaan", zei hij donderdag na zijn gesprek met de Yankees. "Als ik ze iets in hun eigen taal kan uitleggen, blijft het beter hangen."

"Daarnaast komen er steeds meer Aziatische spelers naar de VS en er spelen ook meer jongens van Curaçao in de competitie dan ooit tevoren."

Weinig zwarte managers

Meulens zou een van de weinige zwarte managers in de voornamelijk witte MLB worden. Afgelopen seizoen hadden slechts drie van de dertig clubs een zwarte coach.

Kolsloot: "Sinds eind jaren 90 zijn teams verplicht ook donkere managers uit te nodigen op gesprek, maar ik denk niet dat ze Meulens alleen vragen omdat hij van Curaçao komt. Daarvoor is zijn cv te indrukwekkend."

Hensley Meulens Getty Images

New York Yankees zal niet over één nacht ijs gaan met de aanstelling van een nieuwe manager, verwacht Kolsloot. "In de afgelopen 26 jaar had de club maar drie managers. Er zijn misschien wel tien kandidaten met wie ze spreken, dus het kan zomaar nog een maandje duren voor ze een keuze gemaakt hebben."

Meulens heeft concurrentie van onder andere Eric Wedge, oud-manager van Cleveland en Seattle, en Rob Thomson, de huidige assistent van de Yankees, die nog met Robert Eenhoorn gewerkt heeft toen die in New York speelde.

'Kan hij de euforie temperen bij topspelers?'

Kolsoot twijfelt niet aan de communicatieve vaardigheden van Meulens, maar wel aan zijn oog voor details bij een topteam. "In de halve finale van de WBC in 2013 liet hij de werper naar mijn mening te lang op de heuvel staan, dat kostte Oranje twee belangrijke punten."

"En dit jaar stond iemand op het eerste honk nog zijn slag te vieren, toen hij werd afgetikt. Ik vraag me af of hij bij de topspelers de euforie kan temperen."

STER reclame