Elon Musk met zijn nieuwe elektrische truck
NOS NieuwsAangepast

Tesla wil vertrouwen terugwinnen met nieuwe truck

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

De elektrische autofabrikant Tesla wil ook een elektrische vrachtwagen gaan maken. Topman Elon Musk presenteerde in Los Angeles een prototype. Als verrassing kwam er ook een nieuwe sportwagen uit de elektrische vrachtwagen rijden.

De gelikte presentatie staat in schril contrast met de problemen waar Musk mee kampt. Tesla slaagt er maar niet in om de productie van de Tesla 3 op gang te krijgen. Met die auto, die in de Verenigde Staten 35.000 dollar kost, wil Musk de massamarkt bestormen. Maar in het derde kwartaal rolden er slechts 260 auto's van de band, terwijl dat er ruim 1600 hadden moeten zijn.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De productie stokte onder meer door problemen met de batterijcellen in de accu's, die volgens leverancier Panasonic inmiddels zijn opgelost. Ruim 400.000 klanten wereldwijd deden al een aanbetaling voor hun Tesla 3, maar wanneer ze hun auto krijgen is niet duidelijk.

Leegloop

Ook ziet Musk zich geconfronteerd met het vertrek van een reeks topmanagers, onder wie de chef batterijtechnologie en enkele andere belangrijke mensen die er vanaf het eerste uur bij waren. Zelf stuurde Musk enkele honderden mensen weg die niet voldeden. Vakbonden in Californië klagen over misstanden in de Tesla-fabriek.

Ondertussen maken investeerders zich steeds meer zorgen. Hoewel Musk eerder dit jaar nog miljarden ophaalde, maakt het bedrijf nog steeds geen winst. Er wordt vooralsnog alleen geld verbrand, met flinke investeringen in fabrieken bijvoorbeeld. In het derde kwartaal werd zelfs een recordverlies geleden van 619 miljoen dollar. De koers van het aandeel, dat in juni nog bijna 385 dollar waard was, daalde gisteren naar 312,50 dollar.

Vertrouwen

Met de nieuwe vrachtwagen wil Tesla weer wat vertrouwen terugwinnen. De vraag is wel wat Tesla nog toevoegt als het in 2019 begint met de productie. Het is zeker niet het eerste bedrijf met een elektrische vrachtwagen. In de VS en China bijvoorbeeld hebben bedrijven al eerder (kleinere) elektrische vrachtwagens gepresenteerd. En in Nederland zetten bijvoorbeeld Ginaf en Emoss e-trucks in elkaar.

Maar Tesla gaat wel een stapje verder in het bereik. Op een volle accu kan de nieuwe vrachtwagen straks 800 kilometer afleggen bij een maximale belading, vertelde Musk zijn toehoorders bij de presentatie. Daarnaast kan de vrachtwagen in dertig minuten tijd opgeladen worden om weer een afstand van ruim 600 kilometer te rijden. Ook dat is een prestatie.

Snelste

De sportwagen die en passant werd geshowd zou zelfs 1000 kilometer kunnen halen. En, voegde Musk trots toe, de nieuwe Roadster moet straks binnen twee seconden optrekken van 0 tot 100 kilometer per uur en heeft een maximale snelheid van ruim 400 kilometer per uur. De eerste duizend exemplaren in speciale uitvoering gaan 250.000 dollar kosten, daarna zakt de prijs naar 200.000 dollar. De productie moet starten in 2020.

Musk noemde de nieuwe modellen een nieuwe stap op weg naar een economie zonder fossiele brandstoffen. Dat Tesla die markt een enorme stimulans heeft gegeven en voortrekker is, staat buiten kijf. Of Tesla zelf ook een grote autoverkoper zal zijn en blijven, is de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl