Betaalde upgrades in Star Wars-game tijdelijk geschrapt na kritiek

Uitgever EA Games heeft tijdelijk de omstreden loot crates uit het nieuwe computerspel Star Wars: Battlefront II gehaald. Door de virtuele schatkistjes te kopen met echt geld, konden mensen onder meer hun wapens in de game sterker maken. Ook konden ze bekende karakters uit het Star Wars-universum ontgrendelen, zonder daar vele uren voor te moeten spelen.

Op internet ontstond deze week grote commotie, toen bleek dat gamers tientallen uren moesten spelen om bekende karakters als Darth Vader te ontgrendelen of hun wapens sterker te maken, en dat konden omzeilen door te betalen. Hierdoor zou de game, die 60 euro kost, nog aanzienlijk duurder worden. Op Twitter deelden mensen hun teleurstelling.

Op internetforum reddit brachten bijna 700.000 mensen een negatieve stem uit op de reactie van de uitgever van de game. Daarmee werd het vorige negatieve record verpletterd.

Spijtbetuiging

Battlefront II wordt gezien als een van de belangrijkste games van het jaar. Vanaf vandaag is het spel wereldwijd voor iedereen beschikbaar, maar dus zonder de zogenoemde microtransacties. EA, ook bekend van spellen als FIFA en Need for Speed, zegt nu een fout te hebben gemaakt. "We zien veel bezorgdheid over het oneerlijke voordeel dat sommige spelers kunnen krijgen door meer geld te betalen. Dat was nooit onze bedoeling. Het spijt ons dat we dit niet op de juiste manier hebben aangepakt."

Volgens EA kunnen mensen nu alles in de game ontgrendelen zonder extra te betalen. Het bedrijf voegt daaraan toe dat de microtransacties in een later stadium terugkeren. "Pas op het moment dat we het spel hebben aangepast." De uitgever belooft de gamers op de hoogte te houden van verdere aanpassingen.

Gisteren werd bekend dat de Belgische Kansspelautoriteit onderzoek doet naar de loot crates. De instantie bekijkt of het een vorm van gokken is, omdat spelers van tevoren niet weten wat er in zo'n kistje zit. Als loot crates worden aangemerkt als gokken, kan dat betekenen dat de game verboden wordt. Eerder kondigde de Nederlandse Kansspelautoriteit al een onderzoek aan naar gok-elementen in games. De Kansspelautoriteit maakt zich zorgen dat jongeren hierdoor gokverslaafd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl