NOS

Wekdienst van 17/11: jubilerende Cliniclowns en uitspraak straatrace-zaak

time icon Aangepast

Goedemorgen! Vandaag is de uitspraak in de zaak van de straatrace in Loosdrecht. Volgens het OM reden een vader en een zoon met hoge snelheid door het dorp. Daarbij kwam een jonge vrouw om het leven. En de Cliniclowns bestaan 25 jaar.

Vandaag is het vrijwel overal droog. Het wordt een een graad of 9.

NOS

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Zweden is de sociale top van de EU-leiders. Daar wordt een overeenkomst getekend waarin de leiders beloven dat zich inzetten voor een sociaal Europa. Bijvoorbeeld recht op werk, goede beloning en gelijke kansen.

• Precies 25 jaar geleden liep de eerste Cliniclown het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam binnen. Het jubileum wordt gevierd samen met het Museum der Verbeelding op het KNSM-eiland in Amsterdam. Drie dagen lang staat het pop-up museum in het teken van het goede doel.

• De rechtbank van Lelystad doet uitspraak in de zaak van de straatrace in Loosdrecht. Volgens het Openbaar Ministerie reden een vader en zoon om het hardst door het dorp, waarbij snelheden van 160 kilometer per uur werden gehaald. Een jonge vrouw kwam om.

• In Duitsland gaan de onderhandelingen door over een nieuwe coalitie. De onderhandelingen tussen CDU, de Beierse zusterpartij CSU, de liberale FDP en de linkse Grünen gingen door tot diep in de nacht en worden rond het middaguur hervat.

Angela Merkel met Joachim Hermann (CSU) tijdens een pauze om 01.00 uur 's nachts EPA

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse staat South Dakota is bij een lek in een oliepijpleiding zo'n 800.000 liter ruwe olie weggelekt. Volgens de autoriteiten is de olie niet in het drinkwater of oppervlaktewater terechtgekomen en is er daardoor geen gevaar voor de volksgezondheid.

Ander nieuws uit de nacht:

Schedel gestolen bij opgravingen in Gorinchem: de archeologen kwamen er 's avonds achter toen ze verder wilden werken bij de kerk in het centrum van de stad.

Man rijdt met 140 km/u door bebouwde kom in Enschede: de bestuurder reed donderdagavond met hoge snelheid de stad in en werd betrapt bij een snelheidscontrole.

Anne Frank Stichting nieuwe eigenaar ouderlijk huis Anne Frank: de familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 in de woning op het Merwedeplein in Amsterdam.

Rabobank moet 'valse belofte' schrappen uit spotje: de bank mag in een reclamespot niet beloven het hongerprobleem in de wereld op te lossen.

En dan nog dit:

Reclame op Nederlandse YouTube-kanalen wordt vanaf nu een stuk makkelijker te herkennen. Twintig YouTubers hebben zich namelijk aangesloten bij een speciale 'social code' die vandaag ingaat. Het gaat om richtlijnen voor bijvoorbeeld sluikreclame en sponsoring in de filmpjes die de makers online zetten. De video's vallen op dit moment nog niet onder het toezicht van het Commissariaat voor de Media en daarom nemen ze het heft in eigen hand. De aangesloten YouTubers zijn samen per maand goed voor zo'n 54 miljoen views.

STER Reclame