Het Merwedeplein in Amsterdam Anne Frank Stichting

Het huis waarin Anne Frank opgroeide is eigendom geworden van de Anne Frank Stichting. De stichting heeft het pand overgenomen van woningcorporatie Ymere.

De familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 op Merwedeplein 37 II in Amsterdam. Daarna dook het gezin onder. De inrichting van het huis is nog in dezelfde vooroorlogse stijl. De woningcorporatie meldt dat het onderhoud specialistische kennis en tijd vergt en niet meer in de taakomschrijving van de corporatie past, en draagt het daarom over.

Schrijvers

Het huis werd sinds 2005 verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds en dient nu als onderkomen voor schrijvers die niet vrij kunnen werken in hun eigen land. Dat blijft zo. Directeur Leopold van de Anne Frank Stichting wil dat het huis een plek is waar vrijheid tolerantie en het vrije woord ruimte krijgt. "Daarnaast willen we kijken hoe we meer recht kunnen doen aan het algemeen historisch belang van de woning zonder de huidige bestemming aan te tasten."

De Anne Frank Stichting is naast het huis aan het Merwedeplein verantwoordelijk voor de originele geschriften van Anne Frank, waaronder natuurlijk haar dagboek, en de onderduikplek aan de Prinsengracht.

De woonkamer heeft nog een jaren 30 stijl Anne Frank Stichting

STER reclame