Noors olieplatform in de Noordzee EPA

Het Noorse staatspensioenfonds overweegt op advies van de Noorse centrale bank om uit olie- en gasbeleggingen te stappen. Het pensioenfonds, met een belegd vermogen van 1000 miljard dollar (850 miljard euro), moet het risico op rendementsverlies door de aanhoudend lage olie- en gasprijzen verminderen. Het staatsfonds heeft voor 30 miljard euro belegd in oliebedrijven, onder meer voor 4,5 miljard euro in Shell.

De Norges Bank, de Noorse centrale bank, heeft de minister van Financiën geadviseerd om de olie- en gasbedrijven uit de beleggingsportefeuille van het GPFG (Government Pension Fund Global) te halen. Als reden geeft de centrale bank dat het staatsfonds te zwaar in olie en gas zit en risico's loopt door de lage olie- en gasprijzen. Daardoor loopt het fondsrendement mis. De centrale bank adviseert van oudsher het staatsfonds inzake beleggingen.

Het vermogende staatsfonds, een van de rijkste pensioenfondsen ter wereld, is grotendeels gevuld met de opbrengsten van de Noorse olie- en gasindustrie, onder meer van staatsbedrijf Statoil.

'Stranded assets'

De aankondiging zorgt voor rimpelingen in de koers van de olie-aandelen. Het Shell-aandeel daalde kort voor het nieuws bekend werd van 26,50 euro even naar 26.25, een daling van bijna een procent. De 4,5 miljard euro van het Noors pensioenfonds is goed voor twee procent van Shell. Het aandeel van de Amerikaanse oliereus Exxon Mobil, waarin het staatspensioenfonds 2,5 miljard euro heeft belegd, noteert ruim een procent lager.

Beleggingen in olie- en gasbedrijven en andere fossiele energiebedrijven worden door de klimaatdiscussie in toenemende mate gezien als een risico en als 'stranded assets', beleggingen waarvan de markt - en dus beleggingswaarde - op den duur vastloopt en verdampt.

STER reclame