In beslag genomen modemklonen Ziggo
NOS NieuwsAangepast

Ziggo-medewerkers opgepakt na verkoop honderden illegale modems

De politie van Rotterdam heeft drie mannen opgepakt voor het klonen van zeker vijfhonderd modems van Ziggo. Onder hen zijn twee medewerkers van de provider, mannen van 30 en 42 uit Rotterdam.

Met de modems die de drie verkochten konden klanten illegaal internet en tv aftappen. Maar de modems kunnen gezamenlijk worden ingezet bij grootschalige digitale aanvallen, waarmee websites en internetnetwerken uit de lucht worden gehaald.

Door een tip uit Canada kwam de politie het drietal op het spoor. Een ondergronds netwerk van cybercriminelen, die daar digitale aanvallen uitvoerde, stond in verbinding met een computer van een van de verdachten in Rotterdam. Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse modems ook gebruikt zijn bij de zogeheten DDoS-aanvallen.

Om de Rotterdamse mannen te grijpen, deed de politie zich twee keer voor als klant. Een eerste pseudo-aankoop diende om de werking van de modems te testen. De tweede aankoop was om de 36-jarige hoofdverdachte aan te houden.

Vernietigd

Ziggo heeft alle gekloonde modems uit de lucht gehaald. In een loods werden nog eens vijfhonderd modems gevonden. Die worden vernietigd.

De kabelaar heeft naar eigen zeggen 6 ton schade geleden door de misdaad. De politie bekijkt of zij de klanten, die voor enkele honderden euro's illegaal internet en tv gebruikten, kunnen worden vervolgd voor heling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl