Cambodjaanse hof verbiedt belangrijkste oppositiepartij

Aangepast
Politieagenten bij de ingang van het gerechtsgebouw in Phnom Penh EPA

Het hooggerechtshof in Cambodja heeft de belangrijkste oppositiepartij van het land, de Cambodia National Rescue Party (CNRP), ontbonden. Ook mogen de 118 parlementsleden van de CNRP de komende vijf jaar geen politieke functie bekleden.

Cambodja kent sinds kort een wet die bepaalt dat een partij waarvan de leider in de gevangenis zit, verboden is. Die wet werd ingevoerd, nadat CNRP-leider Kem Sokha in september was opgepakt. Hij zou de regering ten val hebben willen brengen.

De CNRP was de enige oppositiepartij met zetels in het parlement. Door het verbod is alle politieke oppositie tegen premier Hun Sen nu uitgeschakeld.

Een monnik praat met de agenten bij de afzetting bij het hooggerechtshof AFP

Hun Sen is sinds 1985 premier. Hoewel hij democratisch werd gekozen, regeert hij het land als een dictator. Volgend jaar zijn er opnieuw verkiezingen. Nu de CNRP verboden is, gaat hij die zeker winnen.

De uitspraak van het hof kwam niet als een verrassing. De voorzitter van het hof is een prominent partijgenoot van Hun Sen. "Omdat de regering invloed uitoefent op het rechtssysteem, staat ontbinding van de CNRP wel vast", zei een CNRP-parlementslid voorafgaand aan de uitspraak.

Torenhoge belastingaanslag

De laatste parlementsverkiezingen, in 2013, werden gewonnen door Hun Sens Cambodjaanse Volkspartij, maar de CNRP trok die overwinning onmiddellijk in twijfel. Een miljoen Cambodjanen zou niet hebben kunnen stemmen, omdat zij zich niet als stemmer konden registreren.

In juli vorig jaar werd een belangrijke criticus van Hun Sens bewind vermoord. In september moest de oppositiekrant Cambodia Daily de deuren sluiten, omdat die een torenhoge belastingaanslag kreeg opgelegd.

STER Reclame