Nick Bollettieri geeft uitleg aan een journalist
NOS SportAangepast

Bollettieri weet niets van tennis en pronkt toch met 180 grandslamtitels

Geen coach geniet binnen de tenniswereld zoveel aanzien en stuit tegelijkertijd op zoveel weerstand als Nick Bollettieri. De man die eind jaren 50 als paratrooper diende in het Amerikaanse leger, vervolgens tennisleraar werd en in de jaren 70 een tennisacademie begon in Florida waar onder anderen Andre Agassi en Maria Sjarapova gevormd werden, geldt als de 'kampioenenmaker met de genadeloze aanpak'.

"Zijn gedrevenheid was zijn kracht, maar soms leek hij niet door te hebben dat hij met kwetsbare jongeren werkte", zegt Richard Krajicek, die als profspeler in de jaren 90 Bollettieri en zijn pupillen van nabij aanschouwde.

Documentaire Love Means Zero

Krajicek bekeek de documentaire Love Means Zero over het leven van de nu 86-jarige Bollettieri. De documentaire is momenteel te zien op het internationale documentaire en filmfestival IDFA in Amsterdam.

Krajicek over kampioenenmaker Bollettieri: ongelooflijke motivator

Agassi en Sjarapova mogen dan de bekendste producten uit de school van Bollettieri zijn, ze zijn zeker niet de enigen. Ook Jim Courier, Monica Seles, Mary Pierce, Boris Becker, Venus en Serena Williams en Martina Hingis zochten hun heil bij de tennisgoeroe in Florida. En zelfs daarmee is de lijst nog lang niet compleet. Zelf zegt Bollettieri, met gevoel voor overdrijving, dat zijn pupillen samen goed zijn voor zo'n 180 grandslamtitels.

Bollettieri begon zijn tennisacademie in 1978 na zo'n twintig jaar als tennisleraar te hebben gewerkt. Hij haalde kinderen op jonge leeftijd naar Florida, waar hij ze klaarstoomde voor de top. "Zoveel mogelijk trainen met zoveel mogelijk kinderen bij elkaar. Dat was de filosofie van Bollettieri", vertelt Krajicek.

Grote motivator, weinig kennis

Opvallend genoeg staat Bollettieri bekend als iemand met weinig technische kennis van de sport. "Hij wist niet veel van tennis, maar compenseerde dat met discipline en hard werken. Bovendien was hij een ongelooflijke motivator. Als hij met je praat, heb je het gevoel dat je de hele wereld aankunt en over drie weken de nummer een van de wereld bent. Dat doet Nick met je."

Nick Bollettieri en Andre Agassi tijdens een training in 1990

Een kwaliteit die Bollettieri zelfs op hoge leeftijd nog bezit. "Als ik hem nu zie vertellen op bijvoorbeeld Wimbledon, dan raak ík nog gemotiveerd. Dat is zijn kracht. En daar heeft hij successen mee gehaald en grote kampioenen mee afgeleverd", aldus Krajicek.

Zijn grootste succesverhaal is waarschijnlijk Agassi. De Amerikaan won acht grandslamtitels en vestigde de naam van Bollettieri als kampioenenmaker. "Bollettieri heeft Agassi groot gemaakt, maar dat geldt andersom ook: door Agassi is Bollettieri zo bekend geworden."

Wie weet hoe hij sommigen beschadigd heeft.

Richard Krajicek

Agassi kwam tegelijk met Courier (viervoudig grandslamwinnaar) op de academie van Bollettieri. "Agassi was veel getalenteerder en Bollettieri ging helemaal voor hem. Dat deed hij vaker bij spelers, ze ineens links laten liggen als er een ander beter werd. Daar kon hij bikkelhard in zijn."

Bollettieri leidde Agassi naar de Wimbledon-titel in 1992, maar een jaar later kregen de twee ruzie. Het is een van de weinige voorvallen waarvan Bollettieri toegeeft een fout te hebben gemaakt. "Meestal zegt hij zich iets niet te kunnen herinneren", aldus Krajicek.

Vraagtekens bij aanpak

De aanpak van Bollettieri is succesvol, maar Krajicek zet zijn vraagtekens bij de keiharde aanpak. "Misschien is dat de manier om spelers te laten excelleren, maar het lijkt niet de manier om met kinderen om te gaan. Wie weet hoe hij sommigen beschadigd heeft."

Krajicek zou er daarom nooit voor hebben gekozen zijn eigen zoon - ook een talentvol tennisser - al op jonge leeftijd naar Bollettieri te sturen. "Maar als hij 18 of 19 was geweest, had ik misschien wel tegen hem gezegd dat het goed zou zijn om een paar maanden per jaar met iemand als Bollettieri te werken."

"Om te winnen, maakt je instelling op de baan uiteindelijk het verschil. Ben je bereid om diep te gaan? Hoe ga je met teleurstellingen om? Daar is Bollettieri heel goed in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl