Elektrische auto's in Den Haag aan de lantaarnpaal

HH | Arenda Oomen
Geschreven door
Frank Renout
correspondent Frankrijk

Den Haag komt met een opmerkelijk initiatief voor een beter klimaat. Elektrische auto's kunnen straks worden opgeladen aan lantaarnpalen op straat.

"Het is een experiment waar we in december mee beginnen. Acht lantaarnpalen geven dan niet alleen licht, maar zijn dan ook oplaadpunt voor elektrische auto's", aldus burgemeester Pauline Krikke. "Als het lukt, als het technisch goed werkt en als de mensen ze gaan gebruiken, dan willen we het uitbreiden naar veel meer plekken in de stad."

Het initiatief past volgens de burgemeester in het beleid van de stad om schone stroom te promoten. Dat is nodig, zegt ze, omdat Den Haag in een van de meest dichtbevolkte regio's in Europa ligt. "Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, dan móeten we elektrisch gaan rijden. Maar dan moeten er ook wel voldoende oplaadpunten zijn voor die auto's. Vandaar die lantaarnpalen."

Schonere stadslucht

Krikke (VVD) maakte dit bekend in Parijs. Ze was daar aanwezig bij de oprichting van een internationaal stedennetwerk, GUAPO. De deelnemers, op dit moment zo'n tien steden, gaan informatie en ervaringen uitwisselen over hun beleid om de stadslucht schoner te maken. De Parijse burgemeester Anne Hidalgo is voorzitter van dat netwerk, Krikke is de vice-voorzitter.

De Franse hoofdstad heeft de ambitie de groene hoofdstad van Europa te worden. Benzine- en dieselauto's worden de komende decennia verboden en in 2050 moet Parijs klimaatneutraal zijn.

Autoloze dagen, zoals onder meer Parijs die organiseert, komen er voorlopig niet in Den Haag, als het aan Krikke ligt. "Iedere stad moet kiezen wat goed bij haar past. Wij zetten erg in op duurzame energie, met zonnepanelen, aardwarmte en windenergie. Schone stroom dus, vandaar ook die lantaarnpalen. In dit stedennetwerk kunnen we elkaar inspireren en laten zien welke oplossing waar goed werkt."