Grenfell Tower AFP

Het officiële dodental van de brand in Grenfell Tower in Londen is vastgesteld op 71. De politie heeft het onderzoek naar de vermisten van de brand na vijf maanden intensief speuren en bergingsoperaties afgerond.

De 24 verdiepingen tellende toren werd op 14 juni compleet verwoest door het vuur. Tot nu toe werd gesproken over ongeveer 80 doden, maar dat is dus naar beneden bijgesteld. In de flat woonden mensen met allerlei verschillende etnische achtergronden.

De doden zijn 70 volwassen en kinderen die omkwamen bij de brand. Het 71e slachtoffer is een doodgeboren baby die kort na de brand ter wereld kwam. De moeder, die op de 21e verdieping van de flat woonde, had op de nacht van de brand veel rook ingeademd op weg naar beneden. 223 mensen overleefden de brand.

Fraude

Dat het officiële dodental lager uitvalt, komt doordat sommigen meerdere keren als vermist waren opgegeven. Een persoon zelfs 46 keer. Ook werden personen als vermist opgegeven onder verschillende namen. Anderen bleken toch niet thuis te zijn geweest op de nacht van de fatale brand. Daarnaast was een aantal mensen ten onrechte als dood opgegeven om fraude te kunnen plegen. De politie heeft maanden nodig gehad om alles uit te zoeken.

Forensische experts onderzochten de toren en het puin. De chef van de Londense politie, Stuart Cundy, zei op een persconferentie dat hij kort na de brand de flat bezocht en toen dacht dat het niet mogelijk zou zijn om alle doden te vinden en te identificeren.

Elk appartement is doorzocht door specialisten. Daarbij zijn tonnen puin met de hand gezeefd in de zoektocht naar menselijke resten. Voor de identificatie is onder anderen gebruikgemaakt van mensen die gespecialiseerd zijn in het identificeren van slachtoffers aan de hand van hun gebitsgegevens. "Specialistische teams die in Grenfell Tower werkten of in het mortuarium hebben de grenzen opgezocht van wat wetenschappelijk mogelijk is om de slachtoffers te identificeren", zei Cundy.

Strafrechtelijk onderzoek

Het vuur in de toren kon zich waarschijnlijk makkelijk verspreiden door brandbaar materiaal aan de buitenkant van de toren. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de brand.

De overlevenden van de brand voelen zich behandeld als tweederangs burgers. Woede en ongeloof over de verwoestende brand overheersen nog steeds.

STER reclame