In de straten van Harare rijden pantservoertuigen
NOS NieuwsAangepast

'Geruchten over aftreden Mugabe, maar niemand bevestigt dat'

Zimbabwe weet anderhalve dag na de coup van het leger nog steeds niet wat de politieke plannen zijn. President Mugabe wordt vastgehouden in zijn huis, maar of hij wordt afgezet is niet bekend.

Volgens het leger is er geen sprake van een staatsgreep. Gisterochtend zei een woordvoerder dat het gaat om een "correctie zonder bloedvergieten" en dat het leger "criminelen" in regeringskringen wil aanpakken.

Het leger kiest die woorden heel bewust, zegt correspondent Bram Vermeulen. "Mugabe heeft in Zimbabwe nog veel aanhangers, hij is echt de vader van de natie. Dus een staatsgreep tegen Mugabe, daar moet je voorzichtig mee zijn. Maar als je de staatsomroep overneemt en regeringsgebouwen omsingelt, dan is het gewoon een coup." Overigens worden succesvolle staatsgrepen maar zelden bij hun naam genoemd door de coupplegers.

Grace Mugabe

Er wordt in ieder geval veel gespeculeerd. "Er zingen geruchten rond over dat Mugabe ergens vandaag zijn aftreden gaat aankondigen", vertelt Vermeulen. "Maar niemand bevestigt dat. We zullen het pas weten als het zover is."

Voorlopig is het ook niet duidelijk wat het leger gaat doen. "Deze coup wil niet automatisch zeggen dat Mugabe wordt afgezet", zegt correspondent Elles van Gelder. "Mogelijk gaan het leger met Mugabe onderhandelen en kan hij onder voorwaarden aanblijven."

Die voorwaarden zullen dan ongetwijfeld verband houden met de vrouw van Mugabe, Grace. "Zij toont veel politieke ambities de laatste tijd. Het leger wil in elk geval niet dat zij president wordt."

Wie is Grace Mugabe?

Een andere naam die veel wordt genoemd is Emmerson Mnangagwa, de voormalige vice-president. Vorige week werd hij ontslagen door Mugabe, omdat hij wordt gezien als de grootste rivaal van Robert en Grace Mugabe. Hij verliet het land, maar inmiddels zou hij weer terug zijn. "Mnangagwa geniet als oud-minister van Defensie veel steun van het leger", zegt Vermeulen. "Het zou mij niks verbazen als dit allemaal om hem draait."

Er gaan dus ook geruchten dat Mnangagwa nu druk aan het onderhandelen is met Mugabe over de volgende stappen die gezet moeten worden. De kans is groot dat het op verkiezingen aankomt. "Om deze coup te legitimeren heb je dat nodig", vertelt Vermeulen. Er moet in ieder geval de komende dagen iets duidelijk worden, anders bestaat de kans dat het verzet vanuit de Zimbabwanen groeit.

Maar voorlopig blijven de inwoners van het land er volgens Vermeulen rustig onder. "Er heerst vooral kalmte. Het lijkt alsof de Zimbabwanen de veranderingen toejuichen. Het is alleen nog de vraag wat die veranderingen inhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl