ANP

Schotland mag minimumprijs voor alcohol invoeren

time icon

Ondanks protesten van whiskystokers mag Schotland een minimumprijs voor alcohol invoeren. Na een jarenlange juridische strijd stemde het Britse Hooggerechtshof unaniem in met de plannen van de Schotse regering.

Het hof wees het beroep van onder meer de Scotch Whisky Association (SWA) af. Die claimde dat de invoering van een bodemprijs voor alcohol in strijd is met het Europese recht. Maar volgens het Britse hof is "het een proportioneel middel om een legitiem doel te bereiken". Eerder oordeelde het Europese Hof ook al in het voordeel van de Schotse regering.

Naar verwachting wordt de regeling in het voorjaar van 2018 ingevoerd. Het Schotse parlement stemde al in 2012 in met de maatregel die het problematische drankmisbruik in Schotland moet aanpakken.

De Schotse premier Nicola Sturgeon laat in een reactie op Twitter weten enorm blij te zijn met de uitspraak.

Nicola Sturgeon
@NicolaSturgeon
Absolutely delighted that minimum pricing has been upheld by the Supreme Court. This has been a long road - and no doubt the policy will continue to have its critics - but it is a bold and necessary move to improve public health.
2 jaar geleden

De minimale prijs wordt straks berekend per eenheid alcohol van ongeveer 8 gram. Ter vergelijking: in een biertje zit ongeveer 10 gram alcohol.

Na de invoering van de minimumprijs moet één eenheid alcohol minimaal 50 pence - ongeveer 58 eurocent - kosten. De regeling heeft dus vooral gevolgen voor supermarkten en slijterijen: cafés en restaurants rekenen namelijk vaak al meer dan deze prijs.

De voorgestelde minimum prijs van verschillende soorten drank:

- Een halve liter bier moet minimaal 1 pond - ongeveer 1,11 euro - kosten

- Een fles wijn (75cl) moet minimaal 4,69 pond - ongeveer 5,23 euro - kosten

- Een fles wodka (70cl) moet minimaal 13,13 pond - ongeveer 14,63 euro - kosten

- Een fles whisky (70cl) moet minimaal 14 pond - ongeveer 15,60 euro - kosten

bron: BBC

Schotland wordt daarmee het eerste Europese land met een minimumprijs voor alcohol. "Een enorme stap in de goede richting", zegt Wim van Dalen, directeur van Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Hij hoopt dat het besluit van het Britse hof ook in Nederland de discussie over de invoering van een bodemprijs voor alcohol weer aanwakkert.

Volgens Van Dalen moet het vooral verboden worden om met de prijs van alcohol te stunten. "Grofweg gezegd moet een kratje bier toch minimaal 8 a 9 euro zijn. Nu kun je in de supermarkt soms een heel krat voor nog geen 5 euro kopen. Dat moet echt verboden worden."

STER Reclame