Een gaswinningsinstallatie van de NAM
NOS NieuwsAangepast

Kamer: snel debat met Wiebes over gaswinning

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat over de uitspraak van de Raad van State over de gaswinning. De hoogste bestuursrechter bepaalde vandaag dat eerdere besluiten van het kabinet over de gasproductie niet goed zijn onderbouwd, dat minister Kamp meer rekening had moeten houden met de veiligheid en dat er binnen een jaar een nieuw besluit moet komen. De productie wordt voorlopig gehandhaafd op 21,6 miljard kubieke meter per jaar.

De nieuwe minister Wiebes zei vandaag in een eerste reactie dat het een "stevige uitspraak" is. Hij gaat ermee aan de slag om binnen een jaar een nieuw besluit te nemen. Volgens het regeerakkoord zal aan het eind van de kabinetsperiode de gaswinning zijn teruggedrongen tot iets boven de 20 miljard kuub.

Hoe vaak moeten Groningers naar de rechter?

SP-Kamerlid Beckerman, zelf afkomstig uit Groningen

De Kamer wil voor het debat eerst een brief van Wiebes. Een deel van de oppositie vindt dat de productie nog verder moeten worden teruggeschroefd. SP-Kamerlid Beckerman, die zelf uit Groningen komt, raakte geëmotioneerd toen ze het debat aanvroeg.

"Er is onvoldoende rekening gehouden met onze veiligheid. Hoe vaak moeten Groningers nog naar de rechter om hun gelijk te halen? Er moeten nu politieke daden komen", zei ze.

Kamerlid Beckerman (SP) wil debat over gasbesluit

Snoeihard

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren benadrukte dat de Groningers weer veilig in hun huis moeten kunnen wonen. Haar PvdA-collega Nijboer noemde de uitspraak van de Raad van State snoeihard. Volgens hem zet die het regeerakkoord op losse schroeven.

Kamerlid Wassenberg van de Partij voor de Dieren vindt dat de rechterlijke uitspraak niets aan duidelijkheid te wensen overlaat en dat het kabinet te veel rekening heeft gehouden met de economische gevolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl