Australië klopt Honduras en pakt 31ste WK-ticket

Australië kan zich voor de vijfde keer gaan opmaken voor een WK voetbal. De Socceroos, die de afgelopen drie edities ook al van de partij waren, wonnen de return van de play-off tegen Honduras met 3-1 en dat was na de 0-0 in de uitwedstrijd ruimschoots voldoende voor een WK-ticket.

Australië verslaat Honduras en pakt 31ste WK-ticket

Australië had in de eerste helft driekwart van de tijd de bal, maar tot grote kansen kwam het niet. Na een klein kwartier zag een indraaiende vrije trap van Aaron Mooy vanaf links er dreigend uit, maar routinier Tim Cahill (37) kon er net geen voetje tegenaan krijgen, waarna de alerte Donis Escober de bal wegbokste.

De doelman van Honduras reageerde opnieuw adequaat op een inzet van Tommy Rogic kort voor rust, het enige schot tussen de palen in het eerste bedrijf.

De Australiërs Robbie Kruse en Mile Jedinak na de 3-1 zege op Honduras

Patstelling

In de 54ste minuut werd de patstelling doorbroken, toen Australië net buiten de zestienmeter een vrije trap mocht nemen en Mile Jedinak zijn poging via de Hondurees Henry Figueroa in het doel zag verdwijnen. Kort daarop belandde een kopbal van Cahill op de lat.

Een treffer zou Honduras alsnog op het WK brengen, maar Australië bleef de bovenliggende partij en ging op jacht naar een tweede treffer. Kort nadat voormalig Roda JC-speler Tomi Juric de vermoeide Cahill was komen aflossen in de spits, kwam die er ook. Na een handsbal van Bryan Acosta mocht Jedinak deze keer vanaf elf meter aanleggen. De aanvoerder faalde niet: 2-0.

Australische bondscoach Postecoglou vol lof over zijn spelers

Nadat een vrije trap van Acosta hoog over het Australische doel was gezeild, deelde Jedinak de genadeklap uit aan het krachteloze Honduras. De middenvelder van Aston Villa mocht in de 85ste minuut opnieuw een strafschop nemen nadat Robbie Kruse onderuit was gehaald door Jonny Palacios.

De eretreffer in de blessuretijd, een frommelgoal van Maynor Figueroa, was nog slechts voor de statistieken.

Laatste plaatsbewijs

Het 32ste en laatste plaatsbewijs voor de eindronde komt terecht bij Peru of Nieuw-Zeeland. Zij treffen elkaar later vandaag (3.15 uur vannacht Nederlandse tijd) in Lima. De eerste wedstrijd in Nieuw-Zeeland eindigde in 0-0.