Loonstrookje ANP

Werkende vrouwen van 36 jaar en ouder verdienen gemiddeld 8 procent minder dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit. Bij vrouwen jonger dan 36 is het salarisverschil 4 procent.

De afgelopen maanden hebben meer dan 72.000 mensen een vragenlijst ingevuld over hun salaris. Onderzoekers hebben verschillen over contractvormen en gewerkte uren zo veel mogelijk uit de berekeningen gehaald. Uit de resultaten blijkt dat de verschillen groter zijn naarmate werkenden ouder zijn.

Verschil in salaris Nationaal Salaris Onderzoek

"De afgelopen jaren is het verschil in salarissen iets teruggelopen, maar heel hard gaat het nog niet", zegt onderzoeker Jaap van Muijen. "In een paar jaar tijd is het verschil met een paar tienden van een procent teruggelopen."

Vrouwen stoppen na hun dertigste vaker met werken of gaan minder uren werken. Mannen krijgen vaker een leidinggevende functie. Tegenover elke leidinggevende vrouw zijn er bijna twee mannen.

In het onderzoek gaven respondenten ook aan of ze tevreden zijn met hun salaris. Een kleine 56 procent van de vrouwen vindt hun huidige salaris een rechtvaardige beloning tegenover zo'n 50 procent van de mannen.

Volgens Van Muijen zit daar voor een deel de verklaring voor het salarisverschil. "Vrouwen zijn over het algemeen slechte onderhandelaars over hun salaris. Je ziet terug in de resultaten dat ze sneller tevreden zijn."

Burn-out

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer mensen een burn-out hebben gehad. 15 procent van de vrouwen heeft hier mee te maken gehad tegenover 9 procent van de mannen. In 2015 ging het nog om iets minder dan 10 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen.

De onderzoekers noemen dat verontrustend vanwege de heftige impact van een burn-out op iemands leven. Volgens de onderzoekers lopen mensen met een vast contract minder risico op een burn-out dan mensen met een flexibel contract.

In september berekende het Centrum voor Beroepsziekten dat ruim 40 procent van alle meldingen bij bedrijfsartsen vorig jaar gingen over overspannenheid of burn-outklachten. Uit het onderzoek bleek dat het aantal mensen met een beroepsziekte jaarlijks ongeveer gelijk blijft, terwijl het aantal mensen dat overspannen is of een burn-out heeft juist groeit. Dat is vooral het geval in de dienstverlening, het onderwijs en de gezondheidszorg.

STER reclame