Wesley Sneijder
NOS VoetbalAangepast

'​Sneijder wordt blok aan het been van nieuwe bondscoach'

Oranje heeft na de met 3-0 gewonnen oefeninterland in en tegen Roemenië een zwarte bladzijde omgeslagen in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Een nieuw tijdperk dient zich aan. Met een nieuwe bondscoach, een nieuwe generatie en - wellicht - een nieuwe speelwijze.

Analist Aad de Mos heeft een voorkeur voor Ronald Koeman, schrijft Wesley Sneijder af en bewierookt Frenkie de Jong.

Sneijder gaf in Boekarest aan een rol te willen blijven spelen in het toekomstige Nederlands elftal. De 33-jarige recordinternational, goed voor 133 interlands, heeft een grote staat van dienst en piekert er voorlopig niet over om in navolging van Arjen Robben zijn afscheid aan te kondigen. De Mos vindt dat niet verstandig.

Rentree Robben

"Sneijder wordt een blok aan het been van de nieuwe bondscoach. In het moderne voetbal kan hij het simpelweg niet meer belopen. Nee, dat is niet hard. Dat is normaal. En Arjen Robben, die een mogelijke rentree niet uitsluit... Ik geloof niet in die dingen. Zo'n uitspraak is onprettig voor de groep. Robben moet geen 'Heintje Davids' worden."

Pas volgend jaar september staan de eerste officiële wedstrijden in de opgerichte Nations League op het programma. In maart wordt geoefend tegen Engeland en Spanje. De vraag is wie Advocaat moet gaan opvolgen. "Ronald Koeman is voor mij de meest logische kandidaat", zegt De Mos.

Is het nu de beurt van Ronald Koeman?

"Hij heeft een helikopterview en beheerst veel facetten van het vak. Hij is ook iemand die resultaatgericht werkt en tactisch geschoold is. Hij kijkt verder dan het ouderwetse en achterhaalde 4-3-3-systeem. Tegen de lamme en de blinde kom je daar nog mee weg, maar niet tegen de toplanden. Koeman kan spelers in korte tijd op de juiste plek zetten, waar ze het beste renderen. Als hij het niet wordt, dan zou ik opteren voor Frank de Boer. Een buitenlandse trainer zie ik totaal niet zitten."

Eric Gudde, de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB, zal eerst een technisch directeur aan moeten stellen. De Mos: "Dat moet ook iemand worden die zijn sporen in het nationale en internationale voetbal heeft verdiend. Bert van Marwijk en Louis van Gaal zijn gepokt en gemazeld in het wereldje en beschouw ik als prima kandidaten."

"Fred Rutten? In de schrijvende media komt zijn visie altijd goed naar voren, maar je moet daarbuiten ook iets van overtuigingskracht hebben. Daar twijfel ik aan. Hij zou een kandidaat kunnen zijn. Van Marwijk en Van Gaal schaal ik hoger in."

Buitencategorie

Terug naar het veld, waar het uiteindelijk moet gaan gebeuren. De Mos ziet momenteel geen spelers die Oranje kunnen dragen, maar heeft wel enige hoop voor de toekomst. "We hebben geen spelers van de buitencategorie meer. Frenkie de Jong is iemand die dat niveau gaat halen. Dat riep ik een paar jaar geleden al. Wat hij doet in het veld... Het is toch ongelooflijk dat hij bij Ajax nog geen basisspeler is? Die jongen staat bij iedere Europese topclub op een lijst. De Jong moet spelen, anders raakt Ajax hem snel kwijt. Hij kan in het toekomstige Oranje op meerdere posities uit de voeten."

Frenkie de Jong na de uitwedstrijd tegen VVV (0-2)

"Daarnaast denk ik dat bij een aantal het kwartje nu wel is gevallen. Jetro Willems en Kenny Tete zijn voor mij de backs van het Nederlands elftal. Je denkt toch niet dat ze bij Olympique Lyon koekenbakkers in dienst hebben? Die mensen hebben goede ogen. Het is geen toeval dat Tete en ook Memphis Depay daar spelen. Met Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk als centraal duo erbij hebben we een hoopgevende defensie voor de lange termijn."

Enorme groeimarge

De Mos noemt verder Daley Blind en Georginio Wijnaldum als zekerheidjes. De kwaliteit voorin baart de ex-trainer van onder andere Ajax, KV Mechelen en Vitesse wel zorgen. "Ik wil graag Hirving Lozano in Oranje, maar dat gaat helaas niet. We hebben nu een aanvalslinie die doorsnee is. Depay is nog erg jong en heeft een enorme groeimarge. Maar verder? Het is te hopen dat er een keer een doelpuntenmachine zich aandient. Jürgen Locadia? Die is te wisselvallig. In de eredivisie is het leuk en aardig, maar hij is geen buitencategorie."

Memphis Depay heeft gescoord tegen Schotland

Tot slot, de speelwijze. 'We' zijn niet meer dominant. Betekent dat dat er overgeschakeld moet worden naar countervoetbal? "Ach, die 1-0 tegen Schotland ontstaat uit een tegenstoot en dan heeft iedereen het over countervoetbal. Dat is natuurlijk niet zo. We voetballen nog altijd in een laag tempo met vaste posities. Die wedstrijd in Aberdeen neem ik niet serieus qua beeldvorming."

Hoe moet het dan? "Neem een voorbeeld aan Duitsland, aan Tottenham Hotspur, aan Napoli of Manchester City. Ploegen met een duidelijk spelconcept. Ja, er loopt daar meer kwaliteit rond, maar het gaat om de manier van spelen. Veel positiewisselingen, backs en buitenspelers die op elkaar ingespeeld zijn, gegroepeerd druk zetten, noem maar op. Er zit een idee achter. Laten we daar een voorbeeld aan nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl