Wekdienst 15/11: 'staatsgreep' Zimbabwe en ministers op klimaattop Bonn

Aangepast
Reuters

Goedemorgen! Een gespannen situatie in Zimbabwe, waar het leger de macht lijkt te hebben gegrepen. Verder besluit de Raad van State of de gaskraan nog verder dicht moet. En het 50-jarig bestaan van Lelystad wordt feestelijk gevierd.

Ook vandaag blijft het grijs. Hier en daar valt wat motregen, verder is het op sommige plaatsen wat mistig of nevelig. 's Middags loopt de temperatuur uiteen van 10 graden in Maastricht naar een graad of 12 op Terschelling.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Op de klimaattop in Bonn schuiven vanuit Nederland twee ministers en een staatssecretaris aan. Het klimaatdoel dat in Parijs is afgesproken - om de opwarming het liefst te beperken tot 1,5 graad - is eigenlijk alleen nog te bereiken door grootschalig CO2 onder de grond te stoppen, en door massaal bomen op te stoken in biomassacentrales.

• Voor de dertigste keer begint in Amsterdam het documentairefestival IDFA. Tot en met 26 november laten documentairemakers hun films zien op verschillende locaties in de hoofdstad.

• Op Eindhoven CS wordt de eerste Jumbo City geopend. De supermarkt gaat daarmee strijd aan met de AH To Go. Als het aan het Brabantse familiebedrijf ligt, is het de eerste van zeker twintig mini-supers.

• Lelystad bestaat 50 jaar. In 1967 vestigden de eerste bewoners zich op Werkeiland Lelystad Haven. Vandaag is er een feestelijke bijeenkomst waar koning Willem-Alexander bij zal zijn.

De eerste nieuwbouw in Lelystad in 1967 ANP

Wat heb je gemist?

Militairen lijken in Zimbabwe de macht te hebben overgenomen. In de vroege ochtend reden pantservoertuigen de hoofdstad Harare binnen en daar waren explosies te horen. Bij het huis van president Mugabe zou geschoten zijn.

Enige tijd later lazen militairen op de staatstelevisie een verklaring voor, waarin ze zeggen dat het niet gaat om een staatsgreep, en dat Mugabe en zijn familie veilig zijn.

Legervoertuigen vlak bij de Zimbabwaanse hoofdstad Harare Reuters

Ander nieuws uit de nacht:

• Een meerderheid van de Australiërs steunt de invoering van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. Ruim 60 procent stemde voor in een peiling van de overheid.

• Oranje heeft de oefenwedstrijd in Boekarest tegen Roemenië gewonnen. Met Dick Advocaat voor het laatst op de bank als bondscoach werd het 3-0. Steven Berghuis was de uitblinker met drie assists.

• Arriva heeft de bussen in de Limburgse plaats Brunssum tijdelijk stilgezet nadat opnieuw een bus was bekogeld. Een passagier is gewond geraakt, waarschijnlijk door rondvliegend glas, en naar het ziekenhuis gebracht. Zondag werden ook al bussen bekogeld,

Het betalingsverkeer in Nederland dreigt duurder te worden door de komst van allerlei nieuwe betaaldiensten. Dat zegt Detailhandel Nederland. De brancheorganisatie van winkeliers waarschuwt dat de transactiekosten van nieuwe betaalmethodes met smartphones vaak veel hoger zijn dan die van pinnen.

• De wethouders van twaalf studentensteden hebben een brandbrief gestuurd naar minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Daarin roepen ze op tot maatregelen tegen huisjesmelkers.

En dan nog dit:

De grootste diamant ooit geveild is in Genève verkocht voor 28 miljoen euro. Het sieraad is een steen van 163 karaat, met daaraan een ketting met smaragden, wit goud en kleinere diamantjes. Hoewel er nog nooit een grotere steen is geveild, was het niet de duurste. De Pink Star werd eerder dit jaar voor 70 miljoen euro verkocht.

In Genève werd ook nog een beroemde edelsteen geveild: de Grand Mazarin, een roze diamant van 19 karaat die eigendom is geweest van Napoleon en Lodewijk XIV. Dat juweel bracht ruim 12 miljoen euro op.

De Grand Mazarin, die in het bezit was van verschillende koningen en Napoleon EPA

Fijne dag!