Australië kan weer naar WK, maar het wordt nooit meer zoals met Hiddink

Aangepast

Australië heeft woensdagochtend het 31ste ticket voor het WK voetbal gepakt, dankzij winst in het beslissende play-offduel met Honduras. Het was op het nippertje. Net als in 2005. Toen was Uruguay de tegenstander in de play-offs. Het werd een van Guus Hiddinks moments of fame.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2005: Hiddink loodst Australie in extremis naar WK
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hiddink was aangesteld als bondscoach van de Socceroos voor de play-offs tegen Uruguay. Hij had twee weken de tijd om een wonder te verrichten en dat lukte. Na een 1-0 nederlaag in Montevideo werd in het Olympisch Stadion van Sydney voor een uitzinnige menigte van 82.600 mensen het felbegeerde WK-ticket veroverd in een penaltyreeks.

Nooit meer vergeten

Voor het eerst in 32 jaar ging Australië weer naar het WK. "Deze voetbalavond zullen we in Australië nooit meer vergeten", werd er direct in het stadion omgeroepen. Die avond geldt nog steeds als het mooiste voetbalmoment 'Down Under'.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2005: Hiddink in dertien dagen de wereld rond
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hiddinks legende werd alleen maar groter door met Australië op het eindtoernooi in Duitsland de groepsfase te overleven en pas te stranden in de achtste finales. Het deed denken aan zijn sensationele halvefinaleplaats met Zuid-Korea vier jaar eerder.

Cahill is er ook nu weer bij

Tim Cahill was een van Hiddinks belangrijkste spelers en de 37-jarige middenvelder is nog steeds een dragende kracht van Australië, al moest hij het eerste duel in Honduras (dat in 0-0 eindigde) vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan.

Voor het beslissende duel werd hij op tijd fit verklaard. Aan een nieuwe penaltyreeks wilde hij vooraf echter nog niet denken. Alleen een overwinning zou tellen, zei hij voor het duel. "Dat is het verschil tussen mij en iemand anders. Ik denk niet negatief voor zo'n grote wedstrijd."