Honduras strijdt voor WK-plaats: het wordt een groot volksfeest

Aangepast
Honduras voor aanvang van de wedstrijd tegen Australië ANP

Plaatst de gouden generatie van Honduras zich voor de derde achtereenvolgende keer voor het WK? Dat zou een wereldprestatie zijn voor het Midden-Amerikaanse land dat tot 2010 slechts één keer aanwezig was op het hoogste podium.

In de eerste ontmoeting met Australië werd het in het Hondurese San Pedro Sula 0-0. Vanochtend (10.00 uur Nederlandse tijd) valt de beslissing in Sydney.

Je zou verwachten dat die gouden Hondurese generatie gevormd werd in 2005, toen het jeugdteam aanwezig was op het WK onder 20 in Nederland. Niets is minder waar. Slechts twee spelers uit de selectie van toen spelen mee tegen Australië: Emilio Izaguirre en Jorge Claros.

Het WK onder 20 verliep overigens niet bijster succesvol. Na zware nederlagen tegen Chili (7-0), Marokko (5-0) en Spanje (3-0) keerden de Hondurezen met de staart tussen de benen huiswaarts.

Maarten Wernsen was destijds de tussenpersoon tussen het elftal van Honduras en de organisatie van het WK. Hij werd een vaste volger van het Hondurese team en hield ook contact met een aantal spelers.

Emilio Izaguirre (17) in duel met David Silva tijdens het EK in 2005 ANP

Op bezoek bij Izaguirre in Saudi-Arabië

Zoals met Izaguirre, die inmiddels 93 caps verzamelde en aanvoerder is van het elftal. "Izaguirre speelde lang voor Celtic en mijn broer woonde destijds in Schotland. Dus ik sprak hem vaak. Nu speelt hij in Saudi-Arabië en ik ga binnenkort bij hem langs. Ik ken zijn familie ook goed. Ook Jorge Claros heb ik nog vaak gesproken. Hij speelt nu weer in Honduras."

Mocht Honduras zich plaatsen, dan zou dat de derde keer op rij zijn. En dat voor een team zonder grote namen. "Een knappe prestatie," vindt Wernsen, die ook wel een verklaring heeft voor het succes.

"Alle spelers weten waar ze vandaan komen. Ze groeien daar niet op in veiligheid en dat geeft extra motivatie om succes te behalen. Voetbal is een uitweg voor ze."

Nery Turcios (Robert Winter) in duel met Mouhssine Iajour tijdens het WK onder 20 in 2005. ANP

Robert Winter of toch Nery Turcios?

Tijdens het WK onder 20 in Nederland speelde ook nog ene Robert Winter mee met Honduras. Althans, in Honduras staat hij te boek als Nery Turcios.

De in IJmuiden geboren voorstopper speelde in de jeugdopleidingen van Telstar, sc Heerenveen en FC Groningen en speelde een blauwe maandag in de Italiaanse Serie C bij Sanbenedettese.

In zijn tijd bij Groningen trok zijn moeder de stoute schoenen aan en belde met de Hondurese bond. Die liet Winter overvliegen voor een trainingsstage. Hij bleef twee maanden en mocht uiteindelijk mee naar het WK in zijn geboorteland.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WK-20 (2005): wat doet Nederlander Robert Winter bij Honduras?

Zijn WK duurde overigens maar even. In het duel met Marokko (5-0) op De Vijverberg in Doetinchem kreeg Winter al na 17 minuten bij 0-0 een rode kaart wegens natrappen. Daar was geen discussie over mogelijk.

Wernsen: "Ik ben nog een keer met Robert naar Honduras gegaan om zijn moeder op te zoeken. Tegenwoordig speelt hij in Groningen bij de amateurs van PKC'83."

Honduras voor aanvang van de wedstrijd tegen Australië ANP

Als Honduras Australië weet te verrassen, verwacht Wernsen een groot feest: "Het wordt dan echt een groot volksfeest. Een beetje wat we gezien hebben bij Marokko. Het voetbal leeft daar echt en de spelers zullen dan op handen worden gedragen. Het zijn hele bekende personen daar."

Met de Colombiaan Jorge Luis Pinto als bondscoach heeft het team in ieder geval genoeg ervaring op de bank. Pinto was in 2014 bondscoach van Costa Rica, dat pas in de kwartfinales na strafschoppen verloor van Oranje.

Ook Wernsen ziet mogelijkheden voor Honduras: "Ik geef ze een goede kans, het ligt dicht bij elkaar allemaal. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Veel mensen hopen misschien op Australië, maar ik juich voor Honduras."

STER Reclame