Rotterdamse gemeenteraad wil af van steenkooloverslag

Aangepast
Steenkool in de haven van Rotterdam. Archiefbeeld. ANP

De gemeenteraad van Rotterdam wil dat de komende jaren de overslag van steenkool in de haven wordt afgebouwd. Een meerderheid stemde voor een motie die werd ingediend door GroenLinks. Rotterdam is de grootste steenkooloverslag van Europa.

De Rotterdamse raad heeft het college gevraagd om een strategie te maken om de steenkolenoverslag af te te bouwen en daarmee bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. De Rotterdamse haven is een van de belangrijkste doorvoerpunten van steenkool naar met name Duitsland. Per dag kan twee miljoen kilo overgeladen worden op andere schepen, of de goederentrein.

De motie komt op een moment dat het Havenbedrijf werkt aan een nieuw huurcontract voor overslagbedrijf EMO, dat daarmee nog eens 25 jaar in Rotterdam actief zou mogen blijven.

'Onbestaanbaar'

GroenLinks-raadslid Arno Bonte, indiener van de motie, noemt een verlenging van het contract van EMO "onbestaanbaar". "Als we klimaatverandering tegen willen gaan en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, dan zal Rotterdam afscheid moeten nemen van steenkolen", zegt hij in een reactie op de website van de partij.

Bonte verwacht dat de haven in 2030 kolenvrij zal zijn. Volgens de motie moet de overslag "in lijn met het klimaatakkoord van Parijs" worden afgebouwd, maar een concreet tijdspad wordt niet genoemd.

Naast de steenkolenoverslag is Rotterdam ook de thuishaven voor twee betrekkelijk nieuwe kolencentrales.

STER Reclame